Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenköylü, Nizameddin
dc.contributor.authorŞamli, Hasan Ersin
dc.date.accessioned2020-12-30T08:57:22Z
dc.date.available2020-12-30T08:57:22Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/505259
dc.description.abstractvn ÖZET Buğday, kanatlı beslemede protein ve enerji kaynağı olarak kullanılan en önemli yem hammaddelerinden biridir. Bu çalışmada Nişasta Olmayan Polisakkaritleri (NOP) hidrolize edici enzimlerin buğdaya dayalı yumurta tavuğu rasyonlarında kullanımının etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 2 farklı kışlık buğday çeşidi (Alidos, Caprimus) kullanılarak 4 farklı düzeyde enerjiye sahip (bazal, %3 Düşük Enerji*, %6 Düşük Enerji, %9 Düşük enerji) yemlere enzim eklenmesinin etkileri gözlenmiştir. Bu iki buğday varyetesi farklı viskoziteye sahiptir. Performans denemesinde kullanılan enzim, yumurta tavukları için üretilen Trichoderma mantarından elde edilen ksilanaz aktiviteli Avizyme 2300 olup, yumurta tavuk performans değerleri ile kirli yumurta sayısı ve yumurta sarısı kalitesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Performans denemesine paralel olarak yapılan metabolizma denemesi ise 2 farklı enerji düzeyi (bazal ve %9 Düşük enerji)ve 2 kışlık buğday çeşidi (Alidos, Caprimus) kullanılarak yine Trichoderma mantarından elde edilen ksilanaz aktiviteli Avizyme 2300 kullanılarak ileal yağ ve protein sindirilebilirliği, dışkı ve sindirim içeriği viskoziteleri ve metabolik enerji belirlenmiştir. Araştırmada enzim ilavesi ile performans değerlerinde istatistik olarak bir ilerleme sağlanmam akla birlikte besin madde sindirilebilirliğinde ve metabolik enerjide belirgin bir ilerleme sağlanmıştır. (*Düşük enerji: Enzim ilavesi ile Metabolik Enerji de meydana gelebilecek artış nedeniyle buğdaydan gelen enerji %3-6-9 daha düşük olarak formüle edilmiştir.) Anahtar kelimeler: Enzim, yumurta tavuğu, buğday, NOP SUMMARY Wheat is one of the most important cereal that is used in poultry diets. In this study the effect of enzymes that hydrolyse the non-starch polysaccharides in wheat based layer diets was investigated. To test the effects of supplemental enzymes 4 different energy levels were implemented (control, -3, -6 and -9% respectively) in two different wheat varieties (Alidos and Caprimus). Wheat varieties differed in viscosity. An enzyme preparation (Avizyme 2300, Finfeeds Int., UK) with xylanase activity obtained from Trichoderma fungus was used and laying performance dirty eggs percentage and yolk colour were examined. A metabolism assay was also carried out in parallel to the laying performance trial and two energy levels (control and -9%), two winter type wheat varieties (Alidos and Caprimus) and the enzyme preparation (Avizyme 2300) were used. In this assay, ileal fat and protein digestibility, excreta and gut content viscosities and the metabolizable energy values of the test feeds were determined. Enzyme supplementation did not significantly effect laying performance, however some improvement was detected in nutrient digestibility and energy metasaboliability. Key words: Enzyme, Laying Hens, wheat, NSP XC ¥,`:¦:;¦ ''UKUttULU
dc.description.abstractvn ÖZET Buğday, kanatlı beslemede protein ve enerji kaynağı olarak kullanılan en önemli yem hammaddelerinden biridir. Bu çalışmada Nişasta Olmayan Polisakkaritleri (NOP) hidrolize edici enzimlerin buğdaya dayalı yumurta tavuğu rasyonlarında kullanımının etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 2 farklı kışlık buğday çeşidi (Alidos, Caprimus) kullanılarak 4 farklı düzeyde enerjiye sahip (bazal, %3 Düşük Enerji*, %6 Düşük Enerji, %9 Düşük enerji) yemlere enzim eklenmesinin etkileri gözlenmiştir. Bu iki buğday varyetesi farklı viskoziteye sahiptir. Performans denemesinde kullanılan enzim, yumurta tavukları için üretilen Trichoderma mantarından elde edilen ksilanaz aktiviteli Avizyme 2300 olup, yumurta tavuk performans değerleri ile kirli yumurta sayısı ve yumurta sarısı kalitesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Performans denemesine paralel olarak yapılan metabolizma denemesi ise 2 farklı enerji düzeyi (bazal ve %9 Düşük enerji)ve 2 kışlık buğday çeşidi (Alidos, Caprimus) kullanılarak yine Trichoderma mantarından elde edilen ksilanaz aktiviteli Avizyme 2300 kullanılarak ileal yağ ve protein sindirilebilirliği, dışkı ve sindirim içeriği viskoziteleri ve metabolik enerji belirlenmiştir. Araştırmada enzim ilavesi ile performans değerlerinde istatistik olarak bir ilerleme sağlanmam akla birlikte besin madde sindirilebilirliğinde ve metabolik enerjide belirgin bir ilerleme sağlanmıştır. (*Düşük enerji: Enzim ilavesi ile Metabolik Enerji de meydana gelebilecek artış nedeniyle buğdaydan gelen enerji %3-6-9 daha düşük olarak formüle edilmiştir.) Anahtar kelimeler: Enzim, yumurta tavuğu, buğday, NOP SUMMARY Wheat is one of the most important cereal that is used in poultry diets. In this study the effect of enzymes that hydrolyse the non-starch polysaccharides in wheat based layer diets was investigated. To test the effects of supplemental enzymes 4 different energy levels were implemented (control, -3, -6 and -9% respectively) in two different wheat varieties (Alidos and Caprimus). Wheat varieties differed in viscosity. An enzyme preparation (Avizyme 2300, Finfeeds Int., UK) with xylanase activity obtained from Trichoderma fungus was used and laying performance dirty eggs percentage and yolk colour were examined. A metabolism assay was also carried out in parallel to the laying performance trial and two energy levels (control and -9%), two winter type wheat varieties (Alidos and Caprimus) and the enzyme preparation (Avizyme 2300) were used. In this assay, ileal fat and protein digestibility, excreta and gut content viscosities and the metabolizable energy values of the test feeds were determined. Enzyme supplementation did not significantly effect laying performance, however some improvement was detected in nutrient digestibility and energy metasaboliability. Key words: Enzyme, Laying Hens, wheat, NSP XC ¥,`:¦:;¦ ''UKUttULUen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYumurta tavuklarında nişasta olmayan polisakkaritleri (NOP) hidrolize edici enzimlerin kullanımı
dc.title.alternativeThe Effect of enzymesthat hydrolyse the non-starch polysaccaharides in layer diets
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLaying hens
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmEnzymes
dc.identifier.yokid84805
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid84805
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess