Erzurum ilinde kesilen besi sığırlarında karkas kalitesinin seurop sistemine göre belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2007 yılında Et ve Balık Kurumu Erzurum Kombinasında yürütülmüştür. Araştırmada ticari amaçla yetiştirilen farklı yaşlarda saf ve melez ırklardan 568 adet erkek besi sığırı karkası kullanılmıştır. Karkasların etlenme ve yağlanma dereceleri subjektif bir sınıflandırma sistemi olan SEUROP sınıflandırma sistemiyle belirlenmiştir. Çalışmada sıcak karkas ağırlığı bilgileri de alınmıştır. Araştırma sonucunda değerlendirilen 568 adet karkasın etlenme derecesi 5 (O) ile 12 (+U) sınıfları aralığında ve ortalama değeri R (8.36±0.073), yağlanma derecesi -3 (7) ile +2 (12) sınıfları arasında ve ortalama değeri +3 (9.14±0.047), sıcak karkas ağırlığı değerleri ise 141.20 kg ile 456.40 kg arasında değişen bir aralıkta ve ortalama değeri 253.35±2.01 kg olarak bulunmuştur. Irklar arası yapılan değerlendirmede etlenme derecesi ve sıcak karkas ağırlığı değerleri bakımından farklılık çok önemli düzeyde (P<0.001) bulunurken, yağlanma derecesi arasındaki farklılığın önemli düzeyde olmadığı bulunmuştur. Karkasların etlenme derecesi, yağlanma derecesi ve sıcak karkas ağırlıkları, Esmer için sırasıyla ; +R (9.36±0.121), +3 (9.17 ±0.103), 275.18±5.11 kg, Simmental için sırasıyla ; +R (9.14 ±0.204), +3 (9.04±0.284), 298.81± 9.98 kg, Siyah Alaca için sırasıyla ; +R (8.86±0.206), +3 (9.07±0.385), 274.20±12.96 kg Melez için sırasıyla ; R (8.10±0.100 ), +3 (9.23±0.056), 249.06±1.97 kg, Yerli için sırasıyla; -R (7.46±0.169), +3 (8.78±0.153), 214.23±4.83 kg olarak belirlenmiştir. The study was conducted on Erzurum Slaughterhouse of Meat and Fish Organization in 2007. Total of 568 carcasses of pure and crosbred male finishing cattle raised commercially were used. Degrees of conformation and fatness of the carcasses were determined by using SEUROP classification. System which was a subjective carcass classification method. Data pertaining hot carcass weight were also collected. Conformation scores of 568 carcasses assessed in the study ranged from O (5) to U (11) and averaged R (7.86). Fatness scores of the carcasses varied from -3 (7) to +2 (12) classes and the average value was +3 (9.30). Hot carcass weight ranged from 141.20 kg to 456.40 kg and the average value was found as 253.26 kg while the differences of conformation among the breeds were statistically significant (P<0.001), the differences regarding with fatness were not statistically significant. Conformation and fatness scores as well as hot carcass weight of the carcasses from Brown Swiss, , Simmental, Holstein Fresian, crosbred and native breeds were respectively, Brown Swiss; +R (9.36±0.121), +3 (9.17 ±0.103), 275.18±5.11 kg, Simmental; +R (9.14±0.204), +3 (9.04±0.284), 298.81±9.98 kg, Holstein-Fresian; +R (8.86±0.206), +3 (9.07±0.385), 274.20±12.96 kg, crosbred R (8.10±0.100 ), +3 (9.23±0.056), 249.06±1.97 kg, native breeds; -R (7.46±0.169), +3 (8.78±0.153), 214.23±4.83 kg.
Collections