Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraoğlu, Mevlüt
dc.contributor.authorKilinç, Gözde
dc.date.accessioned2020-12-03T13:31:38Z
dc.date.available2020-12-03T13:31:38Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50389
dc.description.abstractAtatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Arastırma ve Uygulama Çiftliğinin Tavukçuluk Subesinde90 gün süreyle yürütülen bu çalısmada, 40 haftalık yasta, 72 adet Lohmann ırkı beyaz yumurtacıtavukların rasyonlarına %0 kanola yağı ve vitamin C (grup I: kontrol), %4 kanola yağı (grupII), 200 mg/kg vitamin C (grup III) ve %4 kanola yağı+200 mg/kg vitamin C (grup IV) ilaveedilmek suretiyle 4 farklı rasyon olusturulmustur. Hazırlanan rasyonların yumurta tavuklarındaperformans, yumurta kalite özellikleri ve TBARS değerleri üzerine etkileri arastırılmıstır.Arastırma, tesadüf parselleri deneme planına göre düzenlenmistir. Deneme süresince yem vesu ad libitum olarak verilmistir.Deneme sonunda kontrol (I), %4 kanola yağı (II), vitamin C (III), %4 kanola+vitamin C (IV) ilebeslenen gruplarda, günlük yem tüketimi sırasıyla 103, 107, 103, 96 gr; yemden yararlanmaoranları (kg yem/kg yumurta) 2.57, 2.55, 2.25 ve 2.59 olarak saptanmıstır. Yem tüketimi veyemden yararlanma oranları bakımından gruplar arasındaki fark istatistiki olarak çok önemlibulunmustur (P<0.01). Yumurta verimi gruplarda sırasıyla %66.7, %67.0, %75.8 ve %65.3;yumurta ağırlıkları sırasıyla 62.5, 64.7, 63.9 ve 60.3 gr; hasarlı yumurta oranları ise %3.74,1.25, 1.98 ve 1.59 olmustur. Yumurta verimi, hasarlı yumurta oranı ve yumurta ağırlıklarıbakımından gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmustur (P<0.01). Yumurtakalite özelliklerine ait bulgulardan yumurta ağırlığı, kırılma mukavemeti (kg/cm2), sekil indeksi(%), kabuk kalınlığı (mm), ak indeksi (%), değerleri önemsiz (P>0.05) olurken, sarı rengi vesarı indeksi değerlerinin istatistiki olarak önemli (P<0.05) olduğu gözlenmistir. Grupların (I, II,III ve IV) 21. güne ait TBARS (mg/kg) değerleri sırasıyla 0.08, 0.09, 0.06 ve 0.08 iken 42. günTBARS (mg/kg) değerleri 0.08, 0.16, 0.06, 0.07 olarak belirlenmistir. Grupların 21. ve 42.günler için tespit edilen TBARS değerleri arasındaki fark istatistiki olarak önemli olmustur(P<0.05).Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, vitamin C, kanola yağı, performans, yumurta kaliteözellikleri, raf ömrü, TBARS.
dc.description.abstractIn this study, a total 72 Lohmann white layer hens, 40 wk of age, reared at the Research and Application Farm of Agricultural Faculty of Atatürk University were allocated four dietary treatments. Experimental groups were composed by adding 0% canola oil and vitamin C (Group I: control), 4% canola oil (Group II), 200 mg/kg vitamin C (Group III) and 4% canola oil+200 mg/kg vitamin C (Group IV) to basal rations. The effects of rations on performance, quality parameters and shelf life of egg of laying hens were investigated for 90 days. The research was carried out in a completely randomized experimental design. The feeds and water were submitted as ad libitum.At the end of the trial, the daily feed consumptions of experimental groups (I, II, III and IV) were 103, 107, 103, 96 g; and feed efficiency (kg feed/kg egg) were 2.57, 2.55, 2.25 and 2.59, respectively. The differences in feed consumption and feed conversation ratio amongst groups were significant (P<0.05). Egg production of groups were 66.7%, 67.0%, 75.8% ve 65.3%; egg weights were 62.5, 64.7, 63.9 and 60.3 g; and cracked egg production were 3.74%, 1.25%, 1.98% and 1.59%, respectively. Significant differences were determined among treatment groups in egg production, egg weights and cracked egg ratio(P<0.01). Dietary treatment had no effect on egg quality parameters, such as egg weight, shell stiffness (kg/cm2), shape index (%), shell thickness (mm), albumen index (%) (P>0.05), but yolk color and yolk index were affected by diets (P<0.05). On the other hand, TBARS (MDA mg/kg) values of groups were 0.08, 0.09, 0.06, 0.08 for 21rstday, and 0.08, 0.16, 0.06, 0.07 for 42nd day of experiment. The differences amongst groups and treatment periods in TBARS values were significant(P<0.05).Keywords: Laying hen, vitamine C, canola oil, performance, egg quality parameters, shelf life, TBARS.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleRasyona ilave edilen kanola yağı ve vitamin C`nin yumurta tavuklarında performans, yumurta kalitesi ve raf ömrü üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of canola oil and vitamin C included ration of laying hens on performance, quality parameters and shelf life of egg
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEgg quality
dc.subject.ytmLaying hens
dc.subject.ytmPerformance analysis
dc.identifier.yokid348933
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238075
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess