dc.contributor.advisor | Bilgin, Bilal | |
dc.contributor.author | Şayin Sert, Tuğba | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T08:50:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T08:50:36Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/503796 | |
dc.description.abstract | Araştırma sonucunda hastane mutfaklarının tümünde çalışanların özel iş elbisesi,özel mutfak ayakkabısı, bone-kep giyilmekte olduğu ve mutfak personelinintırnaklarının kısa olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçunda hastanelerin tamamındapersonelin ellerinde gözükür yara-lezyon ve gözle gözükür hastalık belirtileri (grip vs.)olmadığı, personelin mutfak alanında sakız çiğnememesi/sigara içmemesi tümhastanelerde uygulanan parametreler olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucundaHastane mutfaklarında %60'ında iş elbiselerinin temiz olduğu, %40'ında personelineldiven kullanmadığı, %80'ninde personelin üretim sırasında maske kullanmadığı,%60'ında hastane mutfağında personelin periyodik olarak muayenelerinin yapıldığı,%80'ninde dezenfektanlı el yıkama sabunu bulunmadığı, %40'ında kağıt havlubulunmadığı, %80'ninde personelin periyodik olarak hijyen eğitimi almadığı,%80'ninde mutfak girişinde dezenfektanlı havuz bulunmadığı % 80'ninde mutfakgirişinde ziyaretçiler için galoş, bone, tek giyimlik önlük olmadığı, % 60'ında mutfakpersoneline özel tuvalet ve duş alanı bulunmadığı, %80'ninde ayrı el yıkama lavabosubulunmadığı, %60'ında mutfak personeline ait sanitasyon kurallarına uygun giyinmesoyunma odalarının bulunmadığı, hastane mutfaklarının tamamında mutfak personelininçalışma sırasında kolye, yüzük, küpe vb. takılarını çıkarmadığı tespit edilmiştir.Hastanelerdeki aşçı ellerinde koliform pozitiflik oranı %51,7, E. coli pozitiflikoranı %1,7, Staphylococcus aureus pozitiflik oranı %83,3 olarak tespit edilmiş,Staphylococcus aureus ve koliform sayılar ortalamaları 12,37 kob/cm2 ile 6,67 kob/cm2olarak tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Hastane mutfak hijyeni, el hijyeni, S. aureus, E. coli | |
dc.description.abstract | At the end of the research, it was found that work clothes were clear in %60 ofhospital kitchens, staff did not use gloves in %40, staff did not use mask at the time ofproduction in %80, staff had periodical examinations in %60, there were no disinfectantto wash hands in %80 , there were no tissue paper in %40, staff had no periodicalhygiene training in %80, there were no disinfectant pool in the entrance of the kitchen in%80, there were no galosh or bonnet for the visitors in %80,there were no toilet andshower for the kitchen staff in %60, there were no separate sink to wash hands in %80,there were no dressing rooms accoding to the sanitation rules for the kitchen staff in%60 and kitchen staff in all hospitals took off none of their jewelleries such as necklace,rings, earrrings, etc at the time of work hours.The coliform positivity was %51,7, Escherichia coli positivity was %1.7, andStphylococcus aureus psitivity was %83,3. The rates of coliform and Staphylococcusaureus were 12,37 kob/cm2 and 6,67 kob/cm2 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Hastaneler | tr_TR |
dc.subject | Hospitals | en_US |
dc.title | Edirne il merkezinde hastane mutfaklarında personel hijyeninin belirlenmesi üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A research on determining the personnel hygiene of hospital kitchen situadet in the center of Edirne | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 162078 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 183442 | |
dc.description.pages | 49 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |