Bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin (hormonların) ve antitranspirant bir maddenin (w.pruf) camarosa çilek çeşidinde muhafaza ömrü üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin(hormonların) ve antitranspirant bir maddenin (W.pruf) Camarosa çilek çeşidinde muhafaza ömrü üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, Camarosa çilek çeşidi meyvelerine farklı dozlarda gibberellik asit (50, 100, 150ppm), benzyladenine (50, 100, 150ppm), naftalen asetik asit (50, 100, 150ppm) ve bir antitranspirant madde olan wilt pruf'un (1/10) tek dozu kullanılmıştır. Her bir uygulama ayrı ayrı PET (Polietilen Teraftalat) plastik kaplara yerleştirilmiştir. Bu plastik kapların hepsi kapaklı olup, kapakların üst kısmında 1,5mm2'lik 5 delik vardır. Daha sonra kaplar 0 ile +2oC aralığındaki sıcaklıkta ve %90-95 neme sahip soğuk hava deposunda 17 gün depolanmıştır. Bu kimyasalların meyve ağırlık kaybına, meyve çürümesine, meyve dış rengine (L* a* b*), meyve eti sertliğine, meyve delinme direncine, antioksidan aktivitesine ve meyve suyunda; ?suda çözünen kuru madde miktarına, pH'sına, titre edilebilir asitliğe, indirgen şekere ve askorbik asit? üzerine etkileri kontrolle karşılaştırılarak belirlenmiştir. Bu kimyasallar meyve ağırlık kaybının [Wilt Pruf (AT) I. yıl ort: %0,67, II. yıl ort: %0,23] ve meyve çürümesinin [Wilt Pruf (AT) I. yıl ort: %1,67, Wilt Pruf (AT), NAA 50ppm, NAA 100ppm, BA 100ppm ve GA3 50ppm II. yıl ort: %3,34] düşük olmasına, meyve eti sertliğinin [I. yıl ort. BA 150ppm: 3,07 kg/cm2, GA3 50ppm ve GA3 150ppm: 2,75kg/cm2, II. yıl ort. GA3 50ppm: 2,97kg/cm2] ve meyve delinme direncinin [Wilt Pruf (AT) I.yıl ort: 92,82g/1,75mm, II.yıl ort. GA3 50ppm: 106,95g/1,75mm] yüksek olmasına, antioksidan aktivitesine ve meyve suyunda; ?suda çözünen kuru madde miktarına, pH'sına, titre edilebilir asitliğe, indirgen şekere ve askorbik asit? üzerine etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, bu uygulamalar kontrol ile karşılaştırıldığında meyvelerin muhafaza ömrünü uzatmıştır. Depolamanın birinci ve ikinci yılında en iyi sonucu gibberellik asidin 50ppm'lik dozu ile antitranspirant bir madde olan wilt pruf'un (1/10)`luk dozu vermiştir. This study was conducted in 2008 and 2009 to determine the effects of some growth regulator substances (hormones) and an antitranspirant substance (w.pruf) on the storage life of strawberry cultivar `Camarosa?. In the recent study different dozes of gibberellic acid (50, 100 and 150 ppm), benzyladenine (50, 100 and 150ppm), naphthaleneacedic acid (50, 100 and 150 ppm) and namely antitranspirant substance one doze of wilt pruf (1/10) was used in the strawberry cultivar `Camarosa?. Each treatment was put on separate PET (Polyethylene Terephthalate) plastic boxes. All those plastic containers were covered and had 5 holes of 1,5mm2 at the top. Those containers were stored at 0 or 2oC, in the cold storage with 90-95% RH for 17 days. The effects of those chemicals on fruit weight loss, fruit rot, fruit pericarp color (L* a* b*), fruit flesh firmness, fruit puncture resistance and antioxidant activity and for juice; soluble solids content, pH, titrable acidity, reducing sugar and ascorbic acid were determined by comparison to control group. It was observed that those chemicals were effective for decreasing the fruit weight loss [Wilt Pruf (AT) I. year apx: %0,67, II. year apx: %0,23] and fruit rot [Wilt Pruf (AT) I. year apx: %1,67, Wilt Pruf (AT), NAA 50ppm, NAA 100ppm, BA 100ppm and GA3 50ppm II. year apx: %3,34]; for increasing fruit flesh firmness [I. year apx. BA 150ppm: 3,07 kg/cm2, GA3 50ppm and GA3 150ppm: 2,75kg/cm2, II. year apx. GA3 50ppm: 2,97kg/cm2] and fruit puncture resistance [Wilt Pruf (AT) I. year apx: 92,82g/1,75mm, II. year apx: GA3 50ppm: 106,95g/1,75mm]; on antioxidant activity, and in juice; ?soluble solid content, pH, titratable acidity, reducing sugar and ascorbic acid?. As a result, these applications extend the storage life of fruits compared with control. The best result in the first and second year of storage was get by the 50 ppm doze of gibberellic acid and 1/10 doze of wilt pruf.
Collections