Lise 3. ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme durumunun bazı antropometrik ölçümler, uyku kalitesi ve depresyona etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma adölesanlarda beslenme durumunun bazı antropometrik ölçümler, uyku kalitesi ve depresyona etkisini saptamak üzere planlanıp yürütülmüştür. Kesitsel türdeki bu çalışmaya Kırklareli ili Babaeski ilçesindeki altı lisede öğrenim gören 17-18 yaş gönüllü 446 öğrenci (erkek:233, %50; kız:233, %50) katılmıştır. Yüz yüze uygulanan anket formu ile adölesanlara ilişkin sosyodemografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları; Pittsburgh uyku kalite indeksi ile uyku kaliteleri; Beck depresyon ölçeği ile depresyon durumları saptanmıştır. Beden kütle indeksi normal düzeyde olan kız öğrenciler erkeklere göre; fazla kilolu olan erkek öğrenciler kızlara göre daha fazladır (p<0,05). Ailesinde obez birey bulunan adölesanların da obez ve adölesan erkeklerin obezite açısından yüksek riskli bel/boy oranına sahip olduğu bulunmuştur (p<0,05). Kız öğrencilere göre erkeklerin uyku kalitelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır (p<0,05). Adölesan kızlara göre erkeklerin uyku kaliteleri iyi iken kendilerini çok daha enerjik hissetmekte, kendi ifadelerine göre üzüntü ve stres durumları uyku kalitelerini etkilememektedir (p<0,05). Adölesan erkeklere göre kız bireylerde depresyon durumu daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Depresif olmayan adölesan kızlara göre erkeklerin iştah durumlarının çok daha iyi olduğu, kendilerini çok daha enerjik hissettiği, dört ve üzeri ana öğün tükettiği, üzüntü ve stres durumlarının uyku kalitelerini etkilemediği bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak ergenlik dönemi, beslenme alışkanlıklarının temelinin atıldığı, erişkin dönemde ortaya çıkabilecek beslenme ile ilişkili olan hastalıkların önlenebildiği bir dönemdir. Öğrencilerin beslenme bilgi ve farkındalığının geliştirilmesine yönelik beslenme eğitimleri düzenlenmeli, bu konuda gerekli programlar ve politikalar oluşturulmalıdır. This research was planned and conducted to determine the effect of nutritional status of adolescent on some anthropometric measurements, sleep quality and depression. 446 students (male: 233, 50%; female: 233, 50%) from 6 different high schools at Bababeski, Kırklareli were enrolled in this cross-sectional study. Through conducted face to face survey forms; the sociodemographic information, feeding habits, frequency of food consumption; sleep quality with Pittsburgh sleep quality; depression states with Beck depression scale were determined regarding with adolescents. There are more female students with normal body mass index relative to males and also there are more male students who are overweight relative to females (p<0,05). It was found that adolescents with obese family members also had a risk of obesity. Moreover, in addition to previous finding, it was observed that adolescent males have a high risk of obesity waist / height ratio (p<0,05). It was observed that male students have better sleep quality relative to female students (p<0,05). According to statements of adolescent male students, they feel more energetic when they have better sleep quality relative to adolescent female students and also their mood of saddness and/or stress do not affect their sleep quality (p<0,05). Relative to adolescent males, adolescent females have more state of depression (p<0,05). It was found that males, relative to non-depresive females, have more appetite, feel much more energetic, consume four or more meals, their mood of saddness and stress does not affect their sleep quality (p<0,05). Therefore, Adolescence is a period in which the nutritional habits are inherited and nutrition-related diseases during adulthood could be preempted. Regarding with these issues; trainings, programs and policies should be developed to improve nutrition knowledge and awareness among students.
Collections