Türkiye`de kullanılan bazı çocuk mamalarının protein kalitesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET BU araştırmada, 1974 Türkiye, Ulusal Beslenme, Sağlık ve Gıda Tüketimi Araştırması sonuçlarına göre yur dumuzda ençok kullanıldığı saptanan. SMA S-26 ve Arımama isimli ticari çocuk mamaları ile S ekmama ve Pınar Süttozu- nun protein kalitesi, biyolojik yöntemle, operatif olarak saptanmıştır. Protein kalitesi ölçümünde Biyolojik Değer, NPU, PER, NPR, ve NDpE% olmak üzere altı değişik ölçüt kullanılmış ve bu ölçütler, değişik diyetler ile karşılaş tırılmış tır. Alınan sonuçlara göre Sek ma ma, protein kalitesi bakımından diğer iki mamadan üs tündür. Sekmama'daki protein in yüksek kaliteli olmasının yanısıra, birim proteinin düşük maliyetli oluşu da bir tercih nedenidir. SPA S-26, sıçanlarda yeterli bir büyüme sağlayama mıştır. Bunun nedeninin bu mamayla beslenen hayvanlarda gö rülen şiddetli ishal olduğu sanılmaktadır. Arımama alan hayvanlarda ishal görülmeyi-şi nedeniyle büyüme ve gelişme, SMA S-26'ya kıyasla daha düzgün olmakla birlikte, Sekrnama'ya göre yetersizdir. -99--100- Pınar Süttozu alan.hayvanlarda ise, diyetteki protein yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle proteinlerden azami ya rarlanma sağlanamadığından, gelişme yeterli olamamıştır. Bu araştırma sonuçlarının kanıtlanması için insanlara uygulanabilecek daha geniş ve geliştirilmiş araştırmalara gereksinme vardır.
Collections