Ankara bölgesi aktif güreşçilerinin beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumları üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 84 ÖZET Madetı Tetkik Arama-, Şekerspor, Karagücü klübüne lisansla bağlı olarak çalışan. Ankara Bölgesi aktif güreşçileri üzerinde yapılan bu a- raştırmada, güreşçilerin sosyal yaşantıları, yarışma başarıları, sağlık durumları saptanarak, bu etkenlerin beslenme alışkanlıkları ile ilişki si araştırılmıştır. Araştırmaya alman deneklerin tümü erkek ve çoğunluğunun (%84-04) yaşı 17-25 arasındadır, %4-2.2'si 4-6 yıl arasında güreş sporuyla uğraş mıştır, Okur-yazar olmayan güreşçi bulunmamaktadır. Güreşçilerin çoğu nun (fcAA-o1^) ekonomik düzeyi düşüktür*...'... Güreşle uğraşı yılı fazla olan güreşçilerin başarı durumları da ha fazladır. Değişik klübe bağlı olarak çalışan güreşçilerin günlük eT nerji harcamaları arasındaki fark önemli bulunmuştur. Günlük uğraşısı az olan. denekler arasında şişmanlığın yaygın olduğu gözlenmiştir. Deneklerin sağlık durumları ile ilgili herhangi bir şikayetleri bulunmamaktadır. Güreşçilerin %53.3'ü normalin üzerinde ağırlığa sa hiptir. Ağır sıklet dışındaki tüm güreşçilerin yarışma dışı dönemde ki lolarını sıkletlerine uygun olarak koruyamadıkları ve yakışmadan birkaç gün önce çok sıkı diyet ve saunaya girerek kilo verdikleri saptanmıştır, I Tüm deneklerde diş çürüğü ve diş kaybının yaygın -olduğu görülmüştür. De neklerin %90.9 unun kan. hemoglobin düzeyi yüksek huİunmuştuıv Kile artı-- 85 - sına bağlı olarak derialtı yağ dokusu ölçümlerinin fazla olduğu saptan mıştır ` Ağır sıklette derialtı yağ dokusu değerlerinin daha fazla oldu ğu da dikkati çekmiştir.' ? Deneklerin bir gündeki' öğün sayıları ve antrenmanla Öğün arasın daki süre incelenmiş, deneklerin çoğunun ($60) günde üç öğün,.%62. 5 'ünün ise antrenmandan 1-2 saat önce yemek yedik4;eri saptanmıştır. Beneklere güreş sporunda başarıya etkisi alan besililer ş.ö-rujU-ı muş ve denekler arasında.proteinli besiil-örin başarıya, etkisi olduğu i«» nanemin yaygiâ /olduğu gözlenmiştir. r; '^ '` '/'... Aintrehman önc_esi'f çoğunun (%84.40.hazmı* kolay ve az miktar. ye mek yediği, acılı ve yağlı- yemediği ve az su içtikleri-, antrenman don rasında ise çay içerek su gereksinimlerini karşıladıkları bulunmuştur» Güreşçiler arasında vitamin ve mineral hapları, sigara, a.iLkol ve kahve içme alışkanlığının olmadığı gözlenmiştir, ?.-.??....;.', Deneklerin proteinli besinleri tüketim düzeyi ile başarıları arasındaki paralellik önemsiz, sebze, `me*yve ve- enerdi sağlayan besinle ri tüketim düzeyi ile başarıları arasındaki paralellik önemli bulunmuş tur. Besinleri `tüketim düzeyi fazla c;İan deneklerin derialtı yağ dokusu ölçümleri ile bulundukları1 kilolar -arasındaki paralellik de önemli bu lunmuştur. Güreşçilerin` bssİehtoe ile.'..ilgili bilgilerini çoğunlukla (%4-2`2) antrenör ve' İcamp hocalarında n* öğrendiği ve $8-0..0' inin de bu bilgilerini uyguladığı görülmüştür. Araştırmada, güreşçilerin başarı ve sağlık durumlarını etkileyen etmenler arasında11 beslenme alışkanlıkları ve bilgilerinin -önemli yeri -olduğu görülmüştür.' 'Bu nedenle, sorunların düzeltilmesinde düzenli sağlık kontrolleri yanında etkin bir beslenme eğitiminin yararlı olaca ğı sonucuna varılmıştır. SUMMARY This research was conducted on club wrestlers who are the team ie/niers of the clubs of Maden Tetkik Arama, Şekerspor and Karagücü in bıkara. The social life, pattern of 45 subjects their successes in re tinal and international competitions and general health status were studied. The relation of nutritional habits to the above factors were discussed. The ages of the subjects were between 17 and 25» Forty two per cent of them have been active wrestlers since 4-6 years. They all were literate subjects. Most of the subjects (44. 4$) were from low economic class families. The success of the wrestlers were guite related to their trai ning and experience. The obesity was observed m some wrestlers who did not exercise regularly. There weren't nutritional problems among the subjects. Most of the wrestlers except heavy weights they could not keep their class we ights between the matches. Therefore they had to fallow restricted di ets and use the sauna to lose weight with in a few days before the com petitions. Sixty percent of the subjects had three meal a day, 62.3 $ of them were eating 1-2 hours before physical exercise and they were not used to take vitamins, minerals and they were not used to smoking and more of them had the habit of drinking alcohol. There was significant relationship between the performance and the level of vegetable, fruit, and total daily energy consumption. It was concluded that regular health controls and effective nut ritional education programs were necessary to solve all of the obser ved problems for the wrestlers studied.
Collections