Show simple item record

dc.contributor.advisorAliyev, Ramiz T.
dc.contributor.authorGülcü, Melahat
dc.date.accessioned2020-12-30T08:40:13Z
dc.date.available2020-12-30T08:40:13Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/502214
dc.description.abstractV ÖZET Bu çalışmada Triticum durum Desf. (sert buğday) ve Triticum aestivum L. (yumuşak buğday) varyetelerinin, laboratuvar şartlarında kuraklığa ve sıcaklığa dayanıklılık dereceleri incelendi. Kuraklık stresinin genomda meydana getirdiği yapısal değişmeler araştırıldı. Bunun sonucunda, kurağa ve sıcağa adapte olan varyetelerin belirlenmesi amaçlandı. Kuraklığa dayanıklılığın moleküler mekanizmasını açıklamak amacıyla, çok dayanıklı ve hassas varyetelerde laboratuvar denemeleri yapıldı. Kuraklık stresinin etkisi ile çok dayanıklı çeşitlerin iabil DNA' sının arttığı belirlendi. Hassas çeşitlerde ise labii DNA miktarında azalma gözlendi. Kuraklık stresinden sonra, giberellik asitin etkisi ile DNA onarımının olduğu belirlendi. Bu prosesin kuraklığa dayanıklı çeşitlerde daha fazla meydana geldiği görüldü. Bütün bu sonuçlar teorik öneme sahiptir ve aynı zamanda seleksiyon prosesinde de pratik olarak kullanılabilir.
dc.description.abstractVI SUMMARY In this study drought and temperature resistance of Triticum durum Desf. and Triticum aestivum L. varieties were studied under laboratory conditions. The structural alterations in the genome caused by the drought stress were investigated. The aim of this study was to determine suitable varieties which have higher potential to adapt drought and heat stresses. Laboratory experiments were performed in order to explain the molecular mechanism of drought resistance using resistant and sensitive wheat varieties. Because of drought stress an increase was observed in the amount of labile DNA of high resistant varieties. This effect was not observed in the sensitive varieties. Following the drought stress, the DNA reparation was determined by Giberellic acid. This process was more intensive in drought resistant varieties. This results have theoretical importance and at the some time it can be used in selection process practically.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBuğday (Triticum L.) varyetelerinde kuraklığa dayanıklılık derecesinin tayini ve kuraklık stresinin genomda meydana getirdiği değişikliklerin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmDurability
dc.subject.ytmDrought
dc.subject.ytmWheat
dc.identifier.yokid65648
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid65648
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess