Ankara iline bağlı seçilmiş köy, ilçe, gecekondu ve kentsel yerleşim yerlerinde yaşayan ev kadınlarının besin sanitasyonu konusundaki bilgi ve alışkanlıklarını saptama araştırması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
114 ÖZET BU araştırma Ankara iline bağlı 4 değişik (Ankara Kavaklıdere-kentsel, Ankara Aşıkpaşa-gecekondu, Çubuk Mer- kez-kasaba, Çubuk Ovacık köyü-kırsal) bölgede yaşayan ev kadınlarının yiyecek hazırlama, pişirme ve saklama aşama¬ larındaki besin sanitasyonu bilgi ve alışkanlıklarını sap¬ tamak amacıyla planlanıp gerçekleştirilmiş kesitsel bir ça¬ lışmadır. Araştırma, küme örnekleme yöntemiyle seçilen 384 kadın üzerinde yapılmış ve sadece Çubuk Ovacık köyünde evrene ulaşılmıştır. Veri toplama aşamasında anket yönte- * minden yararlanılmıştır. Araştırmada incelenen kadınların büyük çoğunluğu¬ nun (%39.3) 30-49 yaş grubunda olduğu, %25.8'inin hiç öğ¬ renimi yokken % 74.2'sinin değişik derecelerde öğrenim gör¬ dükleri bulunmuştur. Kadıriların eğitim durumları yaşanılan ı bölgeye bağlı olarak değişmektedir. Kadınların %85.4'ü evli, %8.9'u da bekardır. Araş¬ tırmaya katılan kadınların %75.8'i çekirdek, %24.2 si de geniş aileye sahiptir, özellikle Kavaklıdere ve Çubuk Mer¬ kez1 de çekirde aile, buna karşın Aşıkpaşa ve Ovacık köyün¬ de geniş aile daha yaygındır.115 Araştırmada incelenen ev kadınlarının yiyecek ha zırlama olanakları yaşadıkları bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Ailelerin % 46. 4 ' ü ayrı kaptan, % 5 3. 6' sı de tek kap tan yemek yemektedir ve bölgeler arası fark önemli bulun muştur. Tek kaptan yemek yiyen kadınların bu uygulamalarının sağlık üzerine etkileri konusundaki düşünceleri incelendiğinde, tek kaptan yemek yiyen kadınların %85.4'ü bu durumun sakınca yarattığını belirtmişlerdir. Ev kadınlarının yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması aşamalarındaki sanitasyon alışkanlıkları incelendiğinde, kadınların büyük çoğunluğunun doğru alışkan lığa sahip olduğu bulunmuştur. Bu doğru alışkanlığa sahip olmada yaşanılan bölge etkendir. Kadınların yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması aşamalarındaki besin sanitasyonu bilgi düzeylerini saptamak amacıyla puan ağırlıklı sorular sorulmuş ve yapılan değerlendirme de, kadınların % 19. 8' inin 56-70, %70.0'nin 71-85 ve % 10. 2' s inin de 86 ve üzerinde puan aldıkları bulunmuştur. Kadınların toplam bilgi puan ortalamaları ise 100 puan üzerinden 76. 4 T 7.03 dür. Araştırmaya katılan kadınların besin sanitasyonu konusundaki bilgileri yaşlarına, eğitim durumlarına, çalışma durumlarına, sözlü ve yazılı basını izleme durumlarına ve yaşadıkları bölgelere göre farklılık göstermektedir.
Collections