Farklı sosyo-kültürel çevrelerdeki lise son sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıklarının ölçülmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Ankara'nın farklı sosyo-ekonomik bölge sinde bulunan 3 lisenin son sınıfında okuyan öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri ile davranışlarını belirlemek ama cıyla yapılmıştır. Öğrencilerin beslenme bilgi puanları orta düzeyde olup, bölgeler arasında önemli bir farklılık bulunmamakta dır, öğrencilerin puanları üzerine annenin yaşı ve eğitim düzeyinin fazla etkisi söz konusu değildir. Beslenme bilgi kaynağı olarak öğretmen ve kitap daha önemli, aile daha az etkili bulunmuştur. Genellikle öğrenciler sabah kahvaltısı yapmaktadır lar. Ancak kız öğrencilerde kahvaltı yapmayanların oranı erkeklerden yüksektir. Ara öğünlerde besin tüketimi her iki cinstede ol dukça yüksek oranda bulunmaktadır. Sandviç, simit, gofret ve benzerleri en çok tüketilen besinlerdir.Buna karşın süt en düşük düzeyde tüketilmektedir. Besin tüketiminde çeşit li reklamlardan etkilenen öğrencilerde belli düzeyde bulun maktadır. Spor yapan erkek öğrenciler kızlardan daha fazladır. En çok futbol tercih edilmektedir. Sportif faaliyette bulunan öğrencilerin ek olarak süt, yoğurt, tatlılar, pasta ve sandviç gibi besinleri tükettikleri belirlenmiştir. Sosyo-ekonomik düzeyler arasında besin gruplarının günlük tüketimlerinde farklılık görülmemektedir. Ay rıca bazı öğrencilerin süt, yumurta, kurubaklagil gibi pro tein kaynaklarını hiç tüketmedikleri belirlenmiştir. The aim of this research is to determine the level of their knowledge about nutrition and nutritional behaviour of the sixth grade students who are from different socio economic levels in Ankara. Their knowledge about nutrition is fair, and there is no significant difference between the levels. There is hardly an effect of the education level and the age of the students1 mothers on the results of the grading. As a source of knowledge, teachers and books are more important than the family. Broadly speaking, the students (.usually have their breakfasts. But the number of the girls who don't have breakfast is more than that of the boys. The rate of consuming the food between the meals is extremely high in both sexes. The foods which are mostly consumed are sandwich, chocolates and etc. Whereas, milk is the least consumed food at the least level. In food consumption, the students who are affected by various advertisements have got certain educational levels. The number of boys who are making sports is more than that of the girls. Football is prefered more than the others. It has! 'been determined that the students who are making sports also consume the foods such as / milk, yogurt, sweets, cakes and sandwiches. There is no difference between the socio-economic levels and the amount of food consumption. It has also been observed that some students never consume foods which include protein such as, milk, egg and leguminosae.
Collections