Farklı yağ kaynaklarının kahverengi alabalık (Salmo trutta)`ta büyüme ve yağ asidi kompozisyonuna etkileri ile antioksidan enzim aktiviteleri vasıtasıyla açlığa cevaplarının ölçülmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada balık yağı, soya lesitini, oleik asit ve keten tohumu yağı kullanılarak hazırlanan dört farklı yem ile 8 hafta beslenen kahverengi alabalıkta yağ asidi kompozisyonu, büyüme ve besin madde kompozisyonu belirlendikten sonra çalışma 2 hafta daha sürdürülerek balıklarda açlığın ve az beslemenin meydana getireceği stresi belirlemek amacıyla antioksidan enzim aktiviteleri ölçülmüştür.Büyüme değerleri incelendiğinde; oleik asit grubunun büyüme oranı ile spesifik büyüme oranı diğer gruplardan önemli (p<0,05) derecede düşük çıkarken, yaşama oranı bakımından gruplar arasında fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Yem değerlendirme oranına bakıldığında ise oleik asit grubunun balık yağı ve soya lesitini gruplarından önemli (p<0,05) derecede düşük olduğu görülmüştür. Besin maddesi kompozisyonu sonuçlarına bakıldığında; ham protein bakımından keten tohumu grubu değerinin diğer gruplardan önemli (p<0,05) derecede yüksek olduğu, yağ bakımından ise soya lesitini grubunun diğer üç gruptan önemli derecede düşük olduğu bulunmuştur (p<0,05).Tüm deneme gruplarında palmitik asit (16:0) ve oleik asit (18:1 n?9) sırasıyla en önemli doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri olarak belirlenmişlerdir. En yüksek toplam n?6 PUFA miktarı soya lesitini ile beslenen balıklarda bulunurken, en yüksek toplam n?3 PUFA miktarı keten tohumu yağı ile beslenen grupta belirlenmiştir (p<0,05). En yüksek toplam n?3/n?6 oranı ve eikosapentaenoik asit (20:5 n?3) + dokosaheksaenoik asit (22:6 n?3) miktarı ise balık yağı ile beslenen balıklarda bulunmuştur. Genel olarak balıkların yağ asidi kompozisyonu diyetlerdeki farklı yağ kaynaklarının yağ asidi kompozisyonunu yansıtmıştır.Antioksidan enzim aktiviteleri gerek yem seviyelerine gerekse farklı yağ kaynaklarına bağlı olarak önemli derecede farklık göstermiştir (p<0,05). An eight week feeding trial was conducted to determine the effects of different lipid sources (fish oil, soybean lecithin, oleic acid and linseed oil) on whole body fatty acid composition, proximate composition and growth parameters in brown trout. At the end of feeding trial, fish subjected to starvation and food restriction stress for two weeks and the stress response was assayed by antioxidant enzyme activities.While growth and spesific growth rate were lower in oleic acid group than the other groups (p<0.05), survival rate values were not different among groups. Food efficiency ratio in fish fed oleic acid were significantly lower than that of fish fed fish oil and lecithin (p<0.05). With respect to proximate composition; crude protein in linseed oil group was significantly higher than that of other groups (p<0.05) and lipid amount in fish fed soybean lecithin was lower than that of other groups (p<0.05).Palmitic (16:0) and oleic acid (18:1 n?9) were the major saturated and monounsaturated fatty acids in all experimental groups, respectively. While the highest total n?6 PUFA amount was determined in fish fed the soybean lecithin diet, the maximum level of total n?3 PUFA in fish fed the linseed oil diet (p<0.05). The highest total n?3/n?6 PUFA ratio and eicosapentaenoic acid (20:5 n?3) + docosahexaenoic acid (22:6 n?3) levels were found in fish fed the fish oil diet diet (p<0.05). Generally, fatty acids in whole fish reflected the fatty acid compositions of different dietary lipid sources.Antioxidant enzyme activities were significantly influnced both dietary lipid sources and food amount (p<0.05).
Collections