Mikrobiyal yem katkı maddesi ve enzim kombinasyonunun esmer sığırlarda süt verimi, süt kompozisyonu ve vücut kondisyon skoru üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada mikrobiyal yem katkı maddesi ve enzim (MYKM-E) kombinasyonunun Esmer sığırlarda süt verimi, süt kompozisyonu, vücut kondisyon skoru ve dışkıdaki Escherichia coli üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemenin hayvan materyali, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Sığırcılık Şubesinde Şubat-Mayıs 2008 döneminde doğum yapan Esmer ırkı 44 baş gebe sığırdan oluşmuştur. Denemede, Kontrol ve MYKM-Enzim grupları olmak üzere benzer 2 grup oluşturulmuştur. Denemedeki tüm sığırlar tahmini buzağılama tarihlerinden yaklaşık 4 hafta önce denemeye alınmış ve deneme 10 aylık laktasyon süresince sürdürülmüştür. Deneme grubundaki hayvanlara mikrobiyal yem katkı maddesi ve enzim kombinasyonu 1 ton kesif yeme 2 kg katılarak verilmiştir. Deneme sonunda elde edilen bulgulara göre yemleme grupları arasındaki farklılıklar akşam ve günlük toplam süt veriminde çok önemli (P<0,01), sabah süt veriminde ise önemli (P<0,05) bulunmuştur. MYKM-Enzim grubunda kontrol grubuna göre günlük süt veriminde %10 daha fazla artış sağlanmıştır. Süt kompozisyonu bakımından iki grup arasındaki farklılıklar günlük süt yağı ve protein veriminde (kg/gün) önemli (P<0,05), diğer süt komponentleri bakımından ise önemsiz olmuştur. Yemleme grupları arasındaki farklılıklar vücut kondisyon skoru bakımından önemli (P<0,05), Escherichia coli sayıları bakımından ise önemsiz bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar yem katkı maddesi olarak MYKM-Enzim kombinasyonunun süt sığırlarında süt verimi, süt kompozisyonu ve vücut kondisyon skoru üzerine olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. This study was conducted to determine the effect of direct fed microbials and enzyme combination (DFM-E) on the milk yield, milk composition, body condition score of Brown Swiss cows as well as number of Escherichia coli in manure. The experiment was carried out at the Research Farm of the Collage of Agriculture at Atatürk University by using 44 heads of pregnant Brown Swiss cows. The cows were allocated into two groups called as control and DFM-E groups. Cows in the DFM-E groups were offered the DFM-E for 4 weeks prior to the expected calving date. Two kg DFM-E was added per tonne of concentrate. The results have shown that there were statistically significant differences between the control and DFM-E groups for evening and daily total milk yield (P<0,01) and for morning milk (P<0,05). The DFM-E group produced 10% higher daily total milk yield compare to the control group. Milk fat yield and protein yield were significantly increased (P<0,05) by feeding additional DFM-E supplement. However, there was no significant effect on the rest of the milk components. Body condition score was also significantly increased (P<0,05) and number of Escherichia coli were not significantly affected by the dietary treatment. In conclusion, It was suggested that the feeding of DFM-E improved milk yield and milk composition and BCS in Brown Swiss cows.
Collections