Zeytinyağı fabrikası katı atıklarının toprak özellikleri ile mısır bitkisinin (Zea mays L.) verim ve verim parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ülkemizde önemli bir ekonomik değere sahip zeytinin işlenmesi sonucu oluşan atıkların (Pirina ve posa) gübre ve toprak düzenleyicisi olarak değerlendirilmesi belirlenmeye çalışılmıştır.Deneme, sera koşullarında, tam şansa bağlı faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak 48 saksıda yürütülmüştür. Pirina ve posa atıkları, hacim esasına göre 4 farklı dozda (pirina: %0; %2,5; %5; %10 v/v-posa: %0; %2,5; %5; %10 v/v) 2 bakteri uygulaması (kontrol ve OSU-142) ile birlikte saksılara uygulanmıştır. Deneme sonucunda bitkiler hasat edilmiş, bitki boyu ve kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bitki boyu ve kuru madde miktarında azalmalar meydana gelmiştir. Bitki boyu ve kuru madde miktarı üzerine pirina ve posanın düşük dozu (%2,5 v/v) olumlu yönde, yüksek dozları ise (%5 ve %10 v/v) olumsuz etki göstermiştir. Zeytinyağı fabrika atıkları olan pirina ve posanın düşük organik madde içeriğine sahip topraklar ile degradasyona uğrayan topraklara uygulanması durumunda, toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Uygulanan materyal ve dozlara bağlı olarak toprakların agregat stabilitesi, organik madde içeriği, tarla kapasitesi, elektiriki iletkenlik, yarayışlı nem içeriği artarken, bitki boyu ve kuru madde miktarı azalmıştır. Zeytinyağı fabrika atıklarının bitkisel üretimde kullanılması durumunda verim ve verim parametrelerinde meydana gelebilecek olumsuzlukların giderilmesi veya azaltılması için atıkların olgunlaştırılarak veya kompostlanarak toprağa uygulanmasının daha uygun olacağı belirlenmiştir. This study was carried out to determine availability of fertilizer and soil conditioner of industrial residuals (pirina&pulp) which composed to results of processing olive.The study was conducted in greenhouse condition in 3 replications out in randomized block design with as main plot in 48 pots. Pirina and pulp residuals was applicated to pots in 4 doses (pirina: 0%; 2,5%; 5%; 10% v/v-pulp: 0%; 2,5%; 5%; 10% v/v) with 2 bacterial applications (control and OSU-142). Dry weight and plant weight of Corn plants which harvested in each pots were determined. It was determined that some physical and chemical properties of soil was affected positively when pirina and pulp, olive oil industry wastes, applied soil which has low organic matter contents and is degradation. Depending on the applied doses and materials, dry weight and plant length decreased while aggregate stability of soils, organic matter contents, field capacity, electricity conductivity, available moisture contents increased. When the Olive oil factory wastes use in plant production, It was determined that it should be more suitable to apply residuals to soil in ripened or composted form for the reduction or elimination of negative effects that may occur in yield and yield parameters.
Collections