Alternatif yağ kaynakları (kaz, koyun kuyruk ve sığır iç yağı)`nın yavru gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss) büyüme parametreleri ve yağ asidi profiline etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada farklı hayvansal lipid kaynakları [balık yağı (D1), kaz yağı (D2), koyun kuyruk yağı (D3) ve sığır iç yağı (D4)] içeren diyetlerle 6 hafta süresince beslenen yavru gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) büyüme parametreleri, besin madde içeriği ve yağ asidi kompozisyonundaki değişimler belirlenmiştir.Çalışma sonunda, deneme grupları bireysel balık ağırlıklarının birbirinden farklı olmadığı bulunmuştur (7,07-7,31g). Araştırma süresince tüm gruplar için yaşama gücü değerleri %100 olarak kaydedilmiştir. Balık ağırlıkları yaklaşık 3,5 kat artmış sırasıyla 3,01-3,07 ve 0,79-0,80 arasında değişen spesifik büyüme oranı ve yem değerlendirme oranı da gruplar arasında birbirinden farksız çıkmıştır. Balıkların besin madde kompozisyonları bakımından sadece D4 grubunun nem miktarı öteki gruplara nazaran düşük bulunmuştur (p<0,05).Tüm deneme gruplarında diyetteki yağ kaynağı ile tüm vücut yağ asidi kompozisyonu arasında kuvvetli bir ilişki saptanmıştır. D4 grubunun SFA içeriği diğer diyetlerle beslenen balıklardan yüksek çıkmıştır. 16:0 tüm gruplarda baskın SFA olarak bulunmuş ve bu yağ asidinin en yüksek değerleri D4 ve D2 diyetleri ile beslenen balıklarda belirlenmiştir. 18:1 n-9 tüm deneme gruplarındaki en baskın yağ asidi olarak saptanmıştır. D4 diyeti ile beslenen balıklarda çoğunluğunu 18:1 n-9'un içerdiği (%41.31) yüksek bir MUFA (%49,35) içeriği ve düşük n-3 ve n-6 PUFA (sırasıyla %8,29 ve %12.05) miktarları bulunmuştur. D1 diyeti ile beslenen balıklarda ise en yüksek toplam n-3 PUFA, EPA ve DHA (sırasıyla, %21,71, %4,36 ve%12,94) miktarları belirlenmiştir. Bu grubun n-3/n-6 oranı diğer diyetlerle beslenen balıklardan oldukça yüksek çıkmıştır (p<0,05).Sonuç olarak, bu çalışma kaz yağı, koyun kuyruk yağı ve sığır iç yağının yavru gökkuşağı alabalık diyetlerinde büyüme parametreleri ve yaşama gücüne olumsuz bir etki etmeden balık yağı yerine tamamen ikame edilebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, söz konusu yağ kaynaklarının gökkuşağı alabalığının besinsel değeri üzerine olan olumsuz etkisine özellike dikkat edilmelidir. A six week feeding trial was conducted to determine effects of different dietary animal lipid sources [fish oil (D1), goose fat (D2), sheep tail fat (D3) and beef tallow (D4)] on whole body fatty acid composition, proximate composition and growth parameters in rainbow trout juveniles (Oncorhynchus mykiss).At the end of experiment it was found that the final weights of fish were not significantly different (7,0? 7,31 g) among dietary treatments. Survival rate recorded during the experimental period was 100 % for all treatment groups. Fish increased in weight by around 3.5 fold and specific growth rate and food conversion ratio did not show differences in all experimental groups, ranging from 3.01 to 3.07 and from 0.79 to 0.80, respectively. With respect to proximate composition; moisture in D4 group was significantly lower than that of other groups (p<0.05).Highly significant relationships between oil diet source and whole body fatty acid composition were determined in all treatment groups. The SFA content was higher in D4 diet than those fed the other diets. The 16:0 was the predominant FA and its highest value was found fish fed in the D4 and D2 diets. The 18:1 n-9 was the most abundant FA in all treatment groups. High amount MUFA content (49.35 %), mainly 18:1 n-9 (41.31 %) and low level of n-3 and n-6 PUFA (8.29 and 12.05 %, respectively) were determined in fish fed the D4 diet. The CO diet contained the highest levels of total n-3 PUFA, EPA and DHA (21.71, 4.36 and 12.94 %, respectively). The n-3/n-6 ratio of fish fed the CO diet was quite higher compared to that in fish fed the other diets (P < 0.05).In conclusion, this study suggested that fish oil can be totally replaced by D3, D4 and D2 in the diet of rainbow trout juveniles without negative effects on the growth performance and survival rate. However, a special attention should be paid to the negative effects of these oils on the nutritional value of rainbow trout.
Collections