Farklı yağ kaynakları ve su sıcaklığının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularının büyüme performansı, lipit metabolizması ve bazı genlerin mRNA ekspresyonu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss) iki farklı sıcaklıkta (10oC ve 16oC) faklı lipit kaynakları (balık, soya, keten tohumu yağı) ile hazırlanan dört farklı diyetle beslenmişlerdir. Sekiz haftalık denemeden sonra tüm vücuttaki yağ asidi kompozisyonu, karaciğerdeki- ?6 desaturasyon ve elangasyon mRNA seviyeleri, kas ve karaciğerdeki insülin benzeri büyüme faktörü-I (IGF-I) ve insülin benzeri büyüme faktörü-II (IGF-II) mRNA seviyeleri ve büyüme parametreleri araştırılmıştır.Büyüme değerleri sıcaklık ve diyet uygulamalarından çok önemli derecede etkilenmiştir (p<0,01). Yaşama ve yem değerlendirme oranları bakımından gruplar arasında farklılıkolmadığı görülmüştür (p>0,05).Tüm araştırma gruplarında palmitik asit (16:0) ve oleik asit (18:1n-9) oransal olarak en fazla doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri olarak belirlenmiştir. En yüksek n-6 PUFA soya yağı ile beslenen gruptabelirlenirken, en yüksek n-3 PUFA miktarıise keten tohumu yağı ile beslenen grupta belirlenmiştir. Ayrıca en yüksek eikosapentaenoik asit (EPA, 20:5n-3) ve dokosaheksaenoik asit (DHA, 22:6n-3) miktarı balık yağı ile beslenen grupta bulunmuştur(p<0,05). Sonuç olarak balıkların tüm vücut yağ asidi profilleri beslendikleri diyetin yağ asidi kompozisyonunu yansıttığı görülmüştür.Desaturasyon ve elangasyon mRNA seviyeleri hem diyet hem de sıcaklık uygulamalarına bağlı olarak önemli derecede farklılık göstermiştir. IGF-I ve IGF-II mRNA seviyeleri tümdiyet gruplarında sıcaklık uygulamasından önemli oranda etkilenmiştir (p>0,05). Juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were fed different dietary lipid sources (fish oil, soybean oil and linseed oil) under to water temperature (10oC and 16oC). After 8 weeks trial, fatty acid profiles in the whole body, ?6 desaturation and elangation mRNA levels in liver, insulin-like growth factor-I(IGF-I) and insulin-like growth factor-II (IGF-II) mRNA levels in tissue and liver and growth parameters were examined.Growth parameters were not statisticallydifferent among treatment groups exposed to same water temparature. But they were statisticallyimportant between temperature treatments (p<0,05). Survival and food efficiency ratio in fish were not different among groups (p>0,05).Palmitic (16:0) and oleic acid (18:1n-9) were the major saturated and monosaturated fatty acid in all experimental groups, respectively. While the highest n-6 PUFA amounts was determined in fish fed thesoybean oil diet, the maximum level n-3 PUFA in fish fed the linseed oil diet. However, the highest eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) levels were found in fish fed the fish oil diet (p<0,05). In conlusion, the results of present study suggest that the fatty acid composition of whole fish reflect the fatty acid profiles of different dietary lipid sources.Levels of desaturation and elangation mRNAwere significantly influenced by both dietary lipid sources and water temperature. IGF-I and IGF-II mRNA levels inall treatment groups were significantly influenced by water temperature (p<0,05).
Collections