GSM 900 ve GSM 1800 radyasyonunun in vitro ve meyve suyunda çeşitli mikroorganizmalar ile antioksidan özellikler üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada hücresel gezgin haberleşme için kullanılan GSM 900 ve GSM 1800 cep telefonu şebekesinden elde edilen radyasyonun, Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Listeria monocytogenes 'ten oluşan patojen bakterilere, Lactobacillus plantarum ve Lb. sakei 'den oluşan laktik asit bakterilerine ve aynı zamanda Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces rouxii ve Z. bailii 'den oluşan mayalara karşı etkinliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında seçilen mikroorganizmalar, elma ve üzüm suyuna inoküle edilerek meyve suyunda cep telefonu radyasyonunun inaktivasyon etkisi ile GSM 900 ve 1800 bantlarına maruz kalan meyve sularının fizikokimyasal ve biyoaktif özelliklerdeki değişimler belirlenerek sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. GSM 900 ve GSM 1800 cep telefonu şebekesinden kaynaklanan radyasyonu, mayalar üzerine açık bir inhibitif etkiye sahipken, aksine laktik asit bakterilerini stimüle edici etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca patojen bakterilere karşı uygulanan cep telefonu şebekesinden elde edilen radyasyonun belirli bir frekans ve belirli bir zaman diliminde etkili olduğu ancak radyasyona maruziyet devam ettikçe gelişmeye devam ettikleri belirlenmiştir. Radyasyon uygulanan meyve sularının fizikokimyasal özelliklerinden olan renk değerlerindeki değişim istatistiksel olarak önemli iken, diğer parametrelerdeki değişim istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Radyasyon uygulanan meyve sularının biyoaktif özelliklerinin de (toplam fenolik madde içeriği, antiradikal ve antioksidan aktivite) olumlu yönde değiştiği saptanmıştır. In this study, the effects of GSM 900 and GSM 1800 cell phones radiation and ultraviolet light which are used for cellular traveler communications were investigated against pathogenic bacteria including Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes, lactic acid bacteria including Lactobacillus plantarum and Lb. sakei, and also yeasts including Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces rouxii and Z. bailii. The results evaluated statistically through determining the physicochemical changes in fruit juices which are exposed to GSM 900 and 1800 bands and inactivation affect cell phone radiation activity in fruit juices by inoculated of selected microorganisms in apple and grape juices in the scope of the study. It was determined that this radiation has an effect of stimulating the on the lactic acid bacteria, while GSM 900 and GSM 1800 cell phones radiation have a clear inhibitive effect on yeasts. Furthermore cell phone radiation which are applied to pathogenic bacteria have a developer effect on these bacteria. It was found that the samples exposed ultraviolet has no effect on microorganisms used in this study. While the change is important statistically in L* and a* values of color values which are the physicochemical functions of fruit juices those exposed to radiation, the change in other parameters were not considered as important (p>0.05). It was determined that bioactive functions (total content of phenolic compounds, antiradical and antioxidant activity) of fruit juices those exposed radiation were increased according to control samples
Collections