Farklı sistemlerde (kanal, havuz, göl) yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) yağ asidi kompozisyonlarının karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2011-2012 tarihleri arasında aynı ticari yemle beslenen (kanal, havuz ve göl) farklı büyüklüklerdeki (10, 25, 50, 75, 120 ve 200 gr) gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) yağ asidi profillerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.Araştırma gruplarına ait toplam doymuş yağ asitleri (SFA-Saturated fatty acid) içerisinde 16:0'ın (PA-Palmitik asit) genel olarak baskın olduğu (%50-60) kaydedilmiştir. Tekli doymamış yağ asitleri (MUFA-Monoenoic fatty acid) içerisinde 18:1 n-9'un daha yüksek çıktığı (%75-85) ve sistemler arasında istatistiki olarak önemli fark olduğu görülmüştür (P<0,05). n-3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA-Polyunsaturated fatty acid) için 22:6 n-3 (DHA-Docosahexaenoic acid)'ün önemli ölçüde fazla olduğu bulunmuştur. 20:5 n-3 (EPA- Eicosapentaenoic acid) oranı ise kanal sisteminde en yüksek miktarda çıkmıştır. n-6 PUFA içerisinde 18:2 n-6 (LA-Linoleik asit)'nın diğerlerine göre fazla olduğu buna karşın yetiştiricilik için önemli bir yağ asidi olan 20:4 n-6 (AA-Arachidonic acid)'in ise sistemler açısından önemli bir farkının olmadığı (p>0,05) anlaşılmıştır. ? n-3 PUFA ve ?n-6 PUFA miktarları arasında sistemler için önemli fark olduğu kaydedilmiştir. n-3/n-6 oranlarının ise nispeten kanallarda yüksek ve sistemler açısından farklı olduğu sonuçları gözlenmiştir.Sonuç olarak yetiştiriclik sistemlerinin balıkların yağ asidi profilleri için önemli seviyede etkin rol oynadığı anlaşılmıştır. Besleme değeri olarak en iyi sonuçlar EPA değerleri için kanallarda elde edilmiştir. DHA açısından ise kanallarda porsiyonluk (200gr) balıklarda daha iyi sonuçlara ulaşılmıştır. This study was made to purpose determining the differences in the fatty acid profiles of different size (10, 25, 50, 75, 120 and 200 gr) rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in different breeding sytstems (canal, pool and lake) which fed by same diets between 2010-2011 dates.The results saved that palmitic acid (16:0) was generally major (%50-60) total saturated fatty acid (SFA) in research groups. It was seem that 18:1 n-9 was more higher (%75-85) than the others in monoenoic fatty acid (MUFA) and important statistical differences between systems (p<0,05). For n-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) was found 22:6 n-3 (DHA-Docosahexaenoic acid) significantly higher. 20:5 n-3 (EPA- Eicosapentaenoic acid) ratio was most dominant in cannal system. 18:2 n-6 (LA-Linoleic acid) was the highest whereas 20:4 n-6 (AA-Arachidonic acid) which is important fatty acid for aquacultue was not significantly different (p>0,05) among n-6 PUFAs. It was noted that ? n-3 PUFA between ?n-6 PUFA were significantly different for the systems. n-3/n-6 ratio was observed relatively higher in canals and different in terms of the systems.In conclusion, this study showed that breeding systems are playing active role and important for the fatty acid profiles of fish (p<0,05). The best results of the value of breeding was obtained in canals for EPA values. In canals for the portion fish (200gr) was concluded better results in terms of DHA.
Collections