Show simple item record

dc.contributor.advisorHaliloğlu, Halil İbrahim
dc.contributor.authorGültekin, Asude
dc.date.accessioned2020-12-03T13:19:50Z
dc.date.available2020-12-03T13:19:50Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49674
dc.description.abstractBu araştırmada, gökkuşağı alabalık (Oncorhynchus mykiss) jüvenilleri farklı ruşeym (buğday embriyosu) seviyelerinde hazırlanan dört farklı kasein-jelatin tabanlı yarı saf diyetle beslenmişlerdir. Buğdaydan elde edilen ruşeymin gökkuşağı alabalığı yemlerinde kontrol grubu (D1) ile karşılaştırılmak üzere, %5 (D2 grubu), %10 (D3 grubu) ve %15 (D4 grubu) oranlarında kullanılarak balıkların büyüme performansları, yem değerlendirme oranları, yaşama oranları ve yağ asitleri üzerine olan etkisi incelenmiştir.Hazırlanan yemlerle 45 gün boyunca beslenen başlangıç ağırlıkları ortalama 0,85±0,02 g olan gökkuşağı alabalığı yavruları araştırma sonunda D1'de 4,38 g, D2'de 4,81 g, D3 grubunda 3,67 g ve D4'de 2,37 g ağırlığa ulaşmıştır. Büyüme performansları incelendiğinde; D4'ün büyüme oranı ile spesifik büyüme oranı diğer gruplardan önemli (p<0,05) derecede düşük çıkarken, yaşama oranı bakımından gruplar arasında fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Oransal Büyüme Oranı; D1'de %413,18±56,68, D2 grubunda %459,41±20,00, D3'te %329,85±27,10 ve D4'de %183,47±3,69 olarak hesap edilmiş olup, en fazla ağırlık kazancı %5 ruşeym katkılı yemle beslenen balıklardan elde edilmiştir. Yem değerlendirme ve spesifik büyüme oranlarına bakıldığında ise D1 ve D2'in D3 ve D4'ten önemli (p<0,05) derecede düşük olduğu görülmüştür. Büyüme ve yem değerlendirme oranları bakımından gruplar arasında önemli farklılık olduğu görülmüştür (p>0,05).Araştırma sonunda tüm balıktan elde edilen toplam doymuş yağ asitleri (SFA),tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), n-3/n-6 ve eikosapentaenoik asit+dokosaheksaenoikasit (EPA+DHA) miktarları muameleler arasında önemli seviyede farklı çıkmıştır (p<0,05). D2'nin n-6 PUFA (çoklu doymamış yağ asidi) bakımından en zengin, toplam doymuş yağ asitleri (SFA) ve tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) bakımından ise en fakir olduğu görülmüştür.Yapılan araştırma ile buğday ruşeyminin balık yemlerinde bitkisel protein kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmış ve %5 düzeyinin yavru gökkuşağı alabalıklarında rahatlıkla kullanılabileceği tespit edilmiştir.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDiyetlere farklı oranlarda ilave edilen ruşeymin (Buğday embriyosunun) Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularının performansı ve kimyasal bileşimi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of wheat germ supplemented with diets at different rates on performance and chemical compound in Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.subject.ytmGrowth
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmWheat germ
dc.identifier.yokid461575
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid324708
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineSanat Tarihi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess