Bazı nötr gün çilek (Fragaria x ananassa) çeşitlerinin kayseri koşullarındaki performanslarının belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2011-2012 yıllarında Kayseri ekolojik koşullarında 5 nötr gün çilek çeşidinin (Kabarla, Redlanshope, Fern, Sweetann ve Crystal) performanslarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemeler sonucunda, kümilatif verim en yüksek Fern (947,2 g/bitki) çeşidinde elde edilmiş ve bunu sırasıyla Kabarla (641,2 g/bitki), Crystal (615,5 g/bitki) ve Sweetann (569,0 g/bitki) çeşitleri izlemiştir. En yüksek meyve ağırlığını sırasıyla 8,86 g ve 8,06 g değerleri ile Fern ve Crystal çeşitleri, kümilatif meyve sayısını (99,36 adet/bitki) ve meyve eti sertliği değerlerini de Fern (1,61kg/cm²) çeşidi vermiştir. İki yıllık çalışma sonucuna göre suda çözünen kuru madde miktarını Fern ve asitlik değerlerini en fazla Fern ve Crystal çeşitlerinde belirlenirken, pH miktarı en fazla Redlanshope (3,63) ve Sweetann (3,54) çeşitlerinde tespit edilmiştir. Meyve rengi en parlak (L=33,90) ve en sarı renk yoğunluğu (b=17,93) Fern çeşidinde, meyve rengi en kırmızı (a=32,80) Redlanshope çeşidinde elde edilmiştir.Buna göre, denemeye alınan çeşitler içerisinde Kayseri ekolojik şartlarında en iyi performans gösteren çeşidin Fern çeşidi olduğu ve bölgede yetiştiriciliğinin tavsiye edilebileceği sonucuna varılmıştır. This study was carried out to determine the performance of 5 day neutral strawberry varieties (Kabarla, Redlanshope, Fern, Sweetann and Crystal) in Kayseri ecological conditions in 2011-2012. As a result of experiments, Fern cultivar (947,2 g / plant) was found to be the most efficient types and it has the highest cumulative yields. It was respectively followed by Kabarla (641,2 g / plant), Crystal (615,5 g / plant) and Sweetann (569,0 g / plant). The highest fruit weight was given by Fern and Crystal respectively with the values of 8,86 g. and 8,06 g. In addition Fern cultivar has given the highest cumulative number of fruits (99,36 unit/plant) and the value of fruit firmness (1,61 kg/ cm²). According to the conclusion of the two-years work, the more kinds of water-soluble solids content was determined in Fern cultivars. However, it has been identified Fern and Crystal as having the maximum acidity values and cultivars of Redlanshope (3,63) and Sweetann (3,54) as having a maximum amount of pH. Additionally, while Fern has the brightest fruit color (L = 33,90) and the most intense yellow color (b = 17,93), the red color of the fruit (a = 32, 80) were obtained from cultivar Redlanshope.Accordingly, the varieties tested in cultivar Fern has been identified as the best-performing types in Kayseri ecological conditins. Therefore it can be suggested cultivation of Fern in the region of Kayseri.
Collections