Hemodiyaliz hastalarında enteral ürün desteğinin malnütrisyon üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Olcay İ., Hemodiyaliz Hastalarında Enteral Ürün Desteğinin Malnütrisyon Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Protein-enerji malnütrisyonu kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda, iştahsızlık, bulantı, kusma, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını bozulması gibi nedenlerden dolayı, sıklıkla görülmektedir.Bu çalışmada hemodiyalize giren hastalarının diyetlerine eklenen enteral ürünün malnütrisyon üzerine etkisi araştırılmıştır. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde, kronik böbrek yetmezliği nedeniye haftada üç kez diyalize giren, yaşlan 18-60 arasında değişen 26 hasta üzerinde yapılan bu çalışmada hastalar iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruptaki bireylerin diyetleri 35 kkal/kg/gün ve 1.2 g/kg/gün protein içerecek şekilde ayarlanmıştır. Çalışma grubundaki hastaların diyetleri 35 kkal/kg/gün ve 1.2 g/kg/gün diyeti 1 kutu (250cc) spesifik enteral ürün ilave edilmesi ile sağlanmıştır. Hastaların besim tüketim kayıtlan bir ay süre ile, haftada 2 gün, biri diyaliz günü olacak şekilde bir ay süre ile, toplam 8 gün tutulmuştur. Çalışmanın 1. gününde ve 30. gününde hastaların antropometrik ölçümleri yapılmış ve kan bulgularına bakılmıştır. Çalışma ve kontrol grubundaki hastaların antropometrik ölçümleri değerlendirildiğinde, her iki grubun 1. günden 30. güne kadar olan vücut ağırlıkları ve BKİ değerleri arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur. Hastaların biyokimyasal parametreleri incelendiğinde; her iki grupta da 1. günden 30. güne kadar olan kan albümin ve kreatinin düzeylerindeki artışlar ile kontrol grubundaki kan BUN düzeylerindeki artışlar istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p<0.05). Çalışma grubunun 30 günlük ortalama aldıkları enerji (kkal/kg/gün), diyet posası (toplam, çözünür ve çözünmez), n-3 yağ asidi, lösin, izolösin, protein (g/kg/gün), vitamin E, tiamin, kalsiyum ve magnezyum miktarları kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan önemli olacak şekilde daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, hemodiyaliz hastalarının 30-40 kkal/kg/gün enerji ve 12 g/kg /gün protein, yeterli miktarda vitamin ve mineral verilmeli, bu miktarlara ulaşılmasında sorun olursa enteral ürün desteği yapılmalıdır. Çalışma grubunda bu değerlere ulaşılmıştır Anahtar kelimeler: Malnütrisyon, enteral ürün, beslenme desteği, hemodiyaliz V! ABSTRACT Olcay İ., Effects Of Oral Enteral Nutrition in Malnutrition for Hemodialysis Patients, Hacettepe University Health Science Institute M.S Thesis In Dietetics Program, Ankara, 2005. Anorexia, vomitting, changes in carbohydrate, lipid and protein metabolism can cause malnutrition in hemodialysis patients. The effect of enteral supplementation to the hemodialysis patients' diet, on malnutrition, was investigated. This study was carried out in two groups, on twentysix hemodialysis patient, aged 1 8-60 years attending to hemodialysis three times a week in Başkent University Hospital. Their diet was designed as 35 kkal/kg/day energy and 1 2 g/kg/day protein. In study group, one box of (250 cc) of enteral formula was added to their diet in their diet that contains 35 kkal/kg/day energy and 1.2 g/kg/day protein. Triceps skinfold thicknesses, midpoint arm circumferences, body weights were measured, some biochemical findings were assessed at 1. and 30. day of the study. During the study, food intakes of all patients were recorded two days of every week for a month, one of the day was chosen as a hemodialysis day. When we investigated the anthropometric measurements of all patients; the changes of body weight and body mass index, for both study and control group, from the 1. to the 30. day of the study, was not statistically different. The increase of midpoint arm circumferences of control group and triceps skinfold thicknesses of study group, from the Î. to the 30. day of the study, was found statistically different (p<0.05). It was found that the increase of blood albumin level and creatinin level for both groups and the increase of BUN level for control group, from the 1. to the 30. day of the study, statistically different (p<0.05). The average amount of energy (kkal/kg/day), protein (g/kg/day), diet fiber (total, soluble and unsoiuble), n-3 fatty acids, iyosin, tsolyosin, vitamin E, tiamin, calcium and magnesium intake of the study group was higher than control group and it was found statistically important (p<0.05). As a result, hemodiayisis patients should recieved 30-40 kkal/kg/day energy, 1 2g/kg/day protein and vitamin and mineral according to their requirements. If there is a difficulty to reach their requirements, enteral support must be applied to the hemodialysis pateints' diet Key word: Malnutrition, enteral formula, oral supplementation, hemodialysis
Collections