The effect of sage (Salvia officinalis), oregano (Origanum vulgare), and peppermint (Mentha piperita) essential oils on growth performance and intestinal microbial population of quail
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına kekik, adaçayı ve nane uçucu yağlarınının performans, karkas, et kalitesi, serum antioksidan aktivitesi ve barsak mikroflorası üzerine etkileri araştırılmıştır. Toplam 160 adet 7-günlük yaşta bıldırcın civcivi, 4 muamele grubuna 4 tekerrürlü olarak ayrılmış ve her alt grupta 10 civciv bulundurulmuştur. Civcivler gruplara canlı ağırlığına göre dağıtılmıştır. Muamele grupları şu şekildedir: 1) Kontrol grubu (esansiyel yağ ilavesi yok), 2) bazal rasyona 30 mg / kg kekik uçucu yağı (KUY) bazal rasyona 30 mg / kg adaçayı uçucu yağı (AUY) ve 4) bazal rasyona 30 mg / kg nane uçucu yağı (NUY) içeren gruplardan oluşturulmuştur. Araştırmada, canlı ağırlık (CA), yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, karkas ve parça verimi, ette kuru madde, ham protein, ham kül, pH, renk ve serumda kolestrol, glukoz, yüksek yoğunluklu kolesterol (HDL), düşük yoğunluklu kolesterol (LDL), toplam protein, trigliserid, malondialdehit (MDA) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi saptanmıştır. Bıldırcın rasyonlarına kekik, adaçayı ve nane uçucu yağ ilavesi CA artışı, yem tüketimi (27 ila 34 günler hariç), yem dönüşüm oranı, karkas ve parçaları ağırlık ve verimi, et pH, kuru madde, ham protein, ham kül, çözdürme kaybı, kırmızılık (a *) ve serum SOD oranı muamelelerden önemli derecede etkilenmemiştir. Bununla birlikte, NUY grubunda pişirme kaybı diğer gruplara kıyasla artmıştır; KUY grubunda MDA konsantrasyonları yüksek bulunmuştur. Keklik ve nane uçucu yağlarının diyetlere eklenmesi, kontrol grubuna kıyasla L * ve b * değerlerinde azalmaya neden olmuştur. Bıldırcın rasyonlarına 30 mg/kg kekik, adaçayı ve nane eklenmesinin serum MDA, et rengi ve pişirme kaybını değiştirebileceği sonucuna varılmıştır. Böylelikle, farklı oranda kekik, adaçayı ve nane uçucu yağlarının büyüme dönemindeki bıldırıcınlarda etkilerini belirlemek için başka çalışmalara gereksinim duyulduğu kanısına varılmıştır. The present study was conducted to determine effects of oregano (Origanum vulgare), sage (Salvia officinalis) and mint (Mentha piperita) essential oils on performance, carcass traits, meat quality, serum antioxidant activity and intestinal microflora of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). A total of 160 7-day old quail chicks were divided into 4 treatment groups with 4 replicate and of 10 chicks in each subgroup. The chicks were distributed according to their body weight. The treatment groups as follows: 1: Control (C, basal diet, no essential oil addition), 2, 3 and 4 groups basal diets contained 30 mg/kg oregano (OEO), sage (SEO) and mint (MEO) essential oils, respectively. The body weight (BW), feed consumption, feed conversion ratio, carcass and part yield, meat dry matter, crude protein, crude ash, pH, color and serum cholesterol, glucose, cholesterol HDL, cholesterol LDL, total protein, triglyceride, malondialdehyde (MDA) and superoxide dismutase (SOD) activity were determined. The addition of oregano, sage and mint essential oils in the diets of the quail had no significant effect on the BW, gain, feed intake (except 27 to 34 d), feed conversion ratio, carcass and parts' weight and yield, meat pH, dry matter, crude protein, crude ash, thawing loss, redness (a*) and serum SOD ratio. However, cooking loss of meat increased in MEO group compared to other groups; in the OEO group, the MDA concentrations was increased. Oregano and mint EO addition to diets caused decrese in L* and b* values compared to control. It was concluded that the 30 mg/kg oregano, sage and mint addition to quail diets may change serum MDA and meat color and cooking loss. Thus, further studies are needed to test different doses of oregano, sage and mint essential oils on growth performance of quail.
Collections