Çölyak Hastalığı olan çocuklarda eeg ve uyarılmış beyin sapı foksiyonları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde gluten isimli bitkiselproteine karsı asırı duyarlılık sonucu gelisen, immün mekanizmaların eslik ettiği,malabsorbsiyon ile karakterize otoimmün enteropatidir. Gastrointestinal vegastrointestinal sistem dısı bulgular genis bir yelpazededir. Hastalık gelenekselolarak gastrointestinal sistem hastalığı olarak tanımlanmasına rağmen ileri yaslardasantral sinir sistemi ve periferal sinir sistemini içeren genis oranda organ ve sisteminietkiler. Erken yas grubunda ishal, karın sisliği, büyüme ve gelisme geriliği gibi tipikbelirtiler ön planda iken, yas ilerledikçe osteoporoz, malignite, mine hipoplazisi,epilepsi vs. gibi gastrointestinal sistem dısı belirtiler ön plana geçer.Amaç: Çölyak hastalığı tanısı alan hastaların glutensiz diyet öncesi ve glutensizdiyet sonrası elektroensefalografi (EEG) ve beyin sapı fonksiyonlarınındeğerlendirilmesidir.Materyal ve metot: Çalısmaya biyopsi ile çölyak hastalığı tanısı konulan 18 hastaile kontrol grubu olarak 20 sağlıklı alındı. Hastalar altı ay takip edildi. Hasta grubunadiyet öncesi ve glutensiz diyet sonrası EEG ve beyin sapı fonksiyonlarınıdeğerlendirmek amacı ile VER (visuel evoked respons potention) ve ERA (evokedrespons auditive) uygulandı. Kontrol grubuna da aynı testler yapıldı.Bulgular: Hasta grubuna glutensiz diyet öncesi çekilen EEG'lerde 8 (%44,5) olgudanormal EEG bulgusu tespit edildi. 10 (%55,5) olguda diyet öncesi çekilen EEG'debozukluk bulundu. Glutensiz diyete basladıktan altı ay sonra çekilen EEG'lerde diyetöncesi bulguları normal olan 8 hastanın 7'sinde (%87,5) normal bulguların devamettiği görüldü. Sadece bir (%5,5) hastada diyet öncesinde normal iken diyetten altı aysonra çekilen EEG'de bozukluk bulundu. Glutensiz diyet öncesi ve sonrası 16 (%88,88) hastada ERA bulguları normal2 (%11.12) hastada diyet öncesi ve diyet sonrası 1. ve 5. dalga latanslarında uzamabulundu. Hasta grubunda diyet öncesi ve sonrası sağ göz latansı ve sol göz latansındaistatistiksel olarak anlamlı kısalma bulundu (p<0,05). Kontrol grubunda yapılan tüm testler normaldi.Sonuç: Sonuç olarak, çölyak hastalığı patogenezi henüz tam olarak bilinmeyenbirçok nörolojik hastalık ile iliskilendirilen kompleks bir hastalıktır. Tanının bir anevvel konulup tedavinin hemen baslanması, olası komplikasyonların önlenmesiaçısından önemlidir. Celiac disease is an immün-mediated inflammatory enteropathy of variableseverity induced in genetically susceptible individuals, by the ingestion of dietarygluten. Signs and symptoms of gastrointestinal system and extraintestinal encompassa wide range. Although traditionally considered as a gastrotestinal tract disease,during the last decade became evident that the spectrum of its clinial manifestationscan affect a wide-range of organsystems including the central and peripheral nervoussystem. Infants and young children present with diarrhea, abdominal distention, andfailure to thrive. Older children often present with extra-intestinal manifestations,such as short stature, neurological symptoms, osteoporosis, malignencies, dentalenamel hypoplasia and anemia.Aim: In the present study we aimed to evaluate EEG and brain stem potentions ofchildren with celiac disease before and after the gluten free diet.Materials and methods: A total of eighteen patients with celiac disease wereenrolled, and twenty children were used as controls. A gluten free diet was started inthe patients diagnosed with celiac disease, and they followed for six months. ERAand VER for the brain stem potentions evalution, and EEG were performed beforeand after the gluten free diet.Same tests were also done for control group.Results: EEG results of Eighth (%44,5) patients, before the gluten free diet, werenormal. Ten (%55.5) patients? EEG results, before the gluten free diet wereabnormal. After the six mounth later, seven of the eight (%87,5) patients whose firstEEG results were normal, were normal. One of them while was normal before thegluten free diet. When we consider the EEG results of celiac patients before the gluten free diet, eightpatients? (%44.5) EEG results were normal and ten patients (%55) had abnormalfindings. After six months of diet therapy one of the eight patient (%5.5) whose firstEEG results were normal had abnormal EEG findings.ERA findings were normal for sixteen patients (%88.88) both before and after glutenfree diet. Only two patient (%11.12) had prolonged first and fifth wave latansies forboth ERAs.In the study group there is statistically singnificant difference between prediet rightand left eye latansies.Control groups test results were all normal.Conclusion: Celiac disease?s pathogenesis has not been identified yet and it has beenthought to be responsible for alot of different neurological disorders. As a result it isimportant to diagnose it as soon as possible and to start diet therapy immediately forpreventing complications.
Collections