Steril olmayan koşullar altında psikrotolerant mayalarla peynir altı suyundan biyolipitlerin üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mevcut çalışma steril olmayan koşullar altında psikrotolerant mayalarla proteini giderilmiş peynir altı suyundan biyolipit üretmek için gerçekleştirilmiştir. Proteini giderilmiş peynir altı suyu 15 dakika boyunca 90°C?lik sıcaklık uygulamasıyla hazırlanmıştır. Proteini giderilmiş optimal peynir altı suyunun toplam şeker ve protein içerikleri sırasıyla 43.9 ve 3.1 g/L olarak bulunmuştur. İzole edilen toplam 11 maya suşu arasında en iyi lipit üretici izolat B9 olarak belirlenmiştir. Bu izolat Yarrowia lipolytica olarak teşhis edilmiştir. Proteini giderilmiş peynir altı suyu ortamında Y. lipolytica B9 ile maksimum lipit üretimi için optimum kültür koşulları 3 ml?lik inokulum hacmi, pH 5.5, 15°C?lik sıcaklık, 15 g/L?lik İlave laktoz konsantrasyonu ve 120 saatlik inkübasyon peryodu olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, İlave azot (amonyum sülfate) ve fosfor (KH2PO4) kaynaklarının lipit üretimini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Optimize edilmiş kültür koşulları altında, biyomas ve lipit miktarları sırasıyla 7.4 ve 4.29 g/L olarak belirlenmiştir. Optimize edilmiş aynı kültür koşulları altında, maksimum lipit verimi ve yüzdeside sırasıyla 0.579 (g lipit / g biyomas) ve %58 olarak bulunmuştur. 15°C?de üretilen lipitlerin doymuş ve doymamış yağ asidi içerikleri sırasıyla % 19.46 ve %80.54? olarak tespit edilmiştir. C16 ve C18? li yağ asitlerinin toplam oranı %91.98 olarak bulunmuştur. Mayanın yağ asitleri oleik asit (%54.76), palmitik asit (%19.46), palmitoleik asit (%17.76) ve cis-10-heptadekenoik asit (%8.02) olarak belirlenmiştir. Bu çalışma steril olmayan kültür koşulları altında psikrotolerant mayalarla peynir altı suyundan biyolipitlerin üretimi üzerine ilk araştırmadır. The present study was performed to produce biolipids from de-proteinized whey by psychrotolerant yeasts under non-sterile culture conditions. De-proteinized whey was prepared by using temperature application of 90°C for 15 min. The total sugar and protein contents of optimal de-proteinized whey were found to be as 43.9 g/L and 3.1 g/L, respectively. Among the total 11 yeast strains isolated, B9 was found to be the best lipid-producer isolate. This isolate was identified as Yarrowia lipolytica. Optimum conditions for the maximum lipid production by Y. lipolytica B9 in whey medium were determined as inoculum size of 3 ml, pH 5.5, temperature of 15°C, additional lactose concentration of 15 g/l and incubation time of 120 h. On the other hand, it was found that additional nitrogen (ammonium sulphate) and phosphorus (KH2PO4) sources significantly decreased the production of lipids. Under the optimized culture conditions, the maximum amounts of biomass and lipids were determined as 7.4 and 4.29 g/L, respectively. Under the same optimal culture conditions, the maximum yield and percentage of lipids were found to be 0.579 (g lipids / g biomass) and 58%, respectively. Saturated and unsaturated fatty acid contents of lipids, which were produced at 15°C, were determined as 19.46% and %80.54%, respectively. The total content of C16 and C18 fatty acids was found as 91.98%. The fatty acids of yeast were found to be oleic acid (54.76%), palmitic acid (19.46%), palmitoleic acid (17.76%) and cis-10-heptadecenoic acid (8.02%). This study is the first investigation on production of bio-lipids from whey by psychrotolerant yeasts under non-sterile culture conditions.
Collections