Determination of some trace elements sugar and salt produced in Iraq by ICP-MS and X-ray flourescence analyses methods
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günlük yaşamın hemen hemen her alanında tuz ve şeker bulunabileceğinden, çalışmalar iyi bir genel sağlık ve gelecekteki gelişen yaşam için dikkatli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bu çalışmada, Iraklı fabrikalardan farklı markaların yirmi farklı sofra tuzu ve şeker örneğinin yapısını ve mineralojik bileşimini iki analitik yöntem, ICP-MS ve XRF yönteleri ile araştırdık. Analiz sonuçlarındaki gibi, ICP-MS tarafından tuz nu-munelerinde tespit edilen elementler Mg, Al, K, Ca, Mn, Fe, Ni, Zn, Sr, Ba'dır. Diğer taraftan XRF tarafından tuz numunelerinde saptanan elementler Cl, Na, Ca, S, Mg, Si, K, Al, Fe, Rh, Ru, Br, Sr, Ga, P, Ni'dir. ICP-MS ile şeker numunelerinde tespit edilen elementler Mg, Al, K, Ca, Mn, Fe, Ni, Zn, Sr, Ba'dır. Diğer taraftan, XRF ile şeker nu-munelerinde saptanan elementler Na, Cl, Ca, K, Mg, Si, Fe, Rh, Al, S, Cu, Zn, Zr, P.'dir.Farklı yöntemlerle elde edilen konsantrasyonlar arasında bir karşılaştırma yapılmamış ancak deney sonuçlarından elde edilerek uygulanan istatistiksel sonuçlar arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. IBM-SPSS-22 (SPSS for Windows, Inc., Chicago, Illinois, ABD) istatistik programı kullanılarak, sofra tuzu ve şeker karolarını oluşturan elemanlar için descript istatistik testi ve normallik testi içeren iki enstrümantal teknik arasında anlamlı değişikliklerin olup olmadığını belirlemek için istatistiksel analizler yapılmıştır. İstatistiksel analizler iki enstrümantal teknik arasında önemli değişikliklerin olduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, bazı ayrıntılarda iki analitik yöntemin uy-gunluğu ve performansından söz edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Sofra tuzu, Sofra şekeri, ICP-MS, XRF Since salt and sugar can be found in almost every aspect of daily lives they should be studied carefully and accurately for good general health and future developing life. So in this study, we have investigated structure and mineralogical composition of twenty samples of table salt and sugar of different brands from Iraqi factories, by means of two analytical methods ICP-MS and XRF methods. As the results of these analyses, the el-ements detected in salt samples by ICP-MS are Mg, Al, K, Ca, Mn, Fe, Ni, Zn, Sr, Ba. On the other hand the elements detected in salt samples by XRF are Cl, Na, Ca, S, Mg, Si, K, Al, Fe, Rh, Ru, Br, Sr, Ga, P, Ni. The elements detected in sugar samples by ICP-MS are Mg, Al, K, Ca, Mn, Fe, Ni, Zn, Sr, Ba. On the other hand the elements detected in sugar samples by XRF are Na, Cl, Ca, K, Mg, Si, Fe, Rh, Al, S, Cu, Zn, Zr, P. A comparison was made not solely between the concentrations obtained by the vari-ous methods, however additionally between the applied statistical conclusions derived from the process of the experimental results. Statistical analyses were performed to de-termine if significant variations exist between the two instrumental techniques, which included descriptive statistics test and normality test by using the statistical program of IBM-SPSS-22 (SPSS for Windows, Inc., Chicago, Illinois, USA) for the elements form-ing the table salt and sugar tiles. The statistical analy-sis declared that important variations did exist between the two instrumental techniques. With the light of obtained results, suitableness and performance of the two analytical methods were mentioned in some details.Keywords: Table salt, Table sugar, ICP-MS, XRF
Collections