Bazı kızılcık (Cornus L.) genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2015 yılında Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kızılcık genetik kaynakları parselinde bulunan verim çağındaki 26 kızılcık genotipinin fenolojik, pomolojik ve moleküler karakterizasyonunun yapılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada çiçeklenme başlangıcının 2 Mart (Turgut) ile 17 Mart (44-29), tam çiçeklenmenin 14 Mart (Turgut) ile 25 Mart (44-29), çiçeklenme sonunun 30 Mart (44-07) ile 18 Nisan (44-19), hasat başlangıcı ise 1 Ağustos (44-29) ile 1 Eylül (44-15) arasında değiştiği belirlenmiştir. Pomolojik özeliklerden; meyve ağırlığının 1.57 g (44-07) ile 8.48 (44-01) g, meyve eninin 11.56 mm (44-18) ile 20.66 mm (44-01) mm, meyve uzunluğu 15.96 mm (44-07) ile 31.15 mm( 44-01), meyve eti/çekirdek oranının ise 4.34 (44-18) ile 17.82 (44-04) arasında değiştiği belirlenmiştir. Meyve suyunda gerçekleştirilen kimyasal analizlerde; SÇKM oranının % 10.50 (44-28) ile 27.40 ( Güney Yuvarlak), pH değerinin 3.23 (Güney Yuvarlak) ile 4.42 ( 44-12), malik asit cinsinden TEA değerinin ise 0.84 (44-29) ile 3.72 (Güney Yuvarlak) arasında değiştiği belirlenmiştir. Moleküler çalışmalarda 9 adet RAPD primeri kullanılmıştır. Çalışmada 59 adet toplam bant elde edilmiş ve polimorfizm oranının %100 olduğu belirlenmiştir. Genotipler arasındaki Benzerlik İndeksinin 0.53 ile 0.97 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda elde edilen bulgular kızılcık genotipleri arasında fenolojik, pomolojik ve moleküler bakımdan oldukça önemli bir varyasyonun olduğunu göstermiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular yetiştiricilik ve ıslah çalışmalarında değerlendirilebilir niteliktedir.Anahtar Kelimeler; Kızılcık, Pomoloji, Fenoloji, Karakterizasyon, This study was carried out to determine the phenological, pomological and molecular characterization of 26 genotypes at yield age in Cornelian Cherry Genetic Resources of Malatya Apricot Research Institute Directorate in 2015. In the study; the beginning of flowering was determined as March 2 (Turgut) and March 17 (44-29), full flowering as March 14 (Turgut) and 25 March (44-29), the end of flowering as March 30 (44-07) 18 April (44-19) and the beginning of the harvest was between 1 August (44-29) and 1 September (44-15). Pomological characteristics; the fruit weight was determined as 8.47 (44-01) g and 1.57 g (44-07), the fruit width as 20.66 mm (44-01) mm and 11.56 mm (44-18), the fruit length as 15.96 mm (44-07) and 44-01), fruit flesh / seed ratio as 4.34 (44-18) and 17.82 (44-04). Chemical analysis performed in fruit juice; TSS was determined as 10.50% (44-28) and 27.40 (Güney Yuvarlak), pH 3.23 (Güney Yuvarlak) and 4.42 (44-12), TA in malic acid value as between 0.84 (44-29) and 3.72 (Güney Yuvarlak ). 9 RAPD primers were used in molecular studies. In the study, 59 total bands were obtained and the rate of polymorphism was found to be 100%. Similarity index between genotypes ranged between 0.53 and 0.97. The findings obtained at the end of the study showed that there was a very important variation in phenological, pomological and molecular aspects among the genotypes of cornelian cherries. The findings obtained from this study can be used in cultivation and breeding studies.Keywords; Cornelian cherry, Pomology, Phenology, Characterization
Collections