Çiğ ve fiziksel muameleye tabi tutulmuş adi fiğin (V. Sativa L.) etlik piliçlerde performans, kesim ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çiğ ve farklı fiziksel muameleye (ıslatılmış ve kavrulmuş) tabi tutulmuş adi fiğin (Vicia sativa L.) etlik piliç rasyonlarına %20 oranında katılmasının performans (günlük yem tüketimi, günlük canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı, mortalite), kesim ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmada, 200 adet bir günlük Ross-308 etlik civciv şansa bağlı olarak 4 gruba ayrılmış ve 1. grup bazal yemle(K), 2., 3. ve 4. gruplar ise sırasıyla %20 çiğ (ÇF), ıslatılmış (IF) ve kavrulmuş fiğ (KF) katılarak oluşturulan rasyonlarla 6 hafta süreyle beslenmişlerdir. Rasyonlar hayvanların besin madde ihtiyacını karşılayacak şekilde izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve ad-libitum düzeyde verilmiştir. Deneme süresince performans kriterleri için haftalık tartımlar yapılmış ve kan analizleri için kesim öncesi kan örnekleri alınmıştır. Deneme sonunda her gruptan ortalama besi sonu canlı ağırlığa en yakın 5 hayvan seçilerek bazı kesim özellikleri belirlenmiştir. Grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 47.92, 46.65, 48.12, 47.30 g; ortalama günlük yem tüketimleri 110.34, 100.51, 104.31, 105.25 g; yemden yararlanma oranları (kg yem/kg CA) 2.32, 2.26, 2,17, 2.22 olarak saptanmış, canlı ağırlık artışı için 3. hafta, yem tüketimi için 2., 3. ve 4. haftalar haricinde (P<0.01) muamelenin etkisi önemsiz bulunmuştur. Gruplar arasında mortalite bakımından önemli bir fark görülmemiştir. Kan parametrelerinden HDL, LDL ve kolesterol; kesim özelliklerinden ise böbrek ağırlığı değerleri hariç diğer kesim ve kan parametreleri muameleden etkilenmemiştir. Sonuç olarak; ÇF, IF ve KF ile beslenen grupların bazal yem ile beslenen grupla performans ve kesim özellikleri bakımından paralellik arz etmesi, etlik piliç rasyonlarına %20 düzeyine kadar çiğ, ıslatılmış ve kavrulmuş fiğin protein kaynağı olarak katılabileceğini göstermektedir. This study was conducted to investigate the effects of inclusion of raw or physical treated (water-soaked and roasted) common vetch seed into broiler diets on performance (daily feed consumption, daily weight gain, feed conversion ratio, mortality), slaughter traits and some blood parameters. A total of 200 Ross- 308 broiler chicks, one day of age, were allocated randomly four groups. Treatment groups were fed diets containing a standard commercial diet (K) or basal diet plus raw vetch seed (ÇF), water-soaked vetch seed (IF), roasted vetch seed (KF) at 20% level for 6 weeks. Diets were formulated isonitrogenous and isocaloric with all other nutrients recommended NRC requirements for broilers and given ad-libitum to treatment groups. During the trial, live weights and feed consumptions were weekly determined for performance traits, and blood samples were taken for analysis before slaughter. At the end of the experiment, 5 chicken were selected from each group to determine slaughter traits. Average daily live weight gain(g), daily feed intake(g) and feed efficiency (kg feed / kg of weight gain) were 47.92, 46.65, 48.12, 47.30; 110.34, 100.51, 104.31, 105.25; 2.32, 2.26, 2.17, 2.22 for the K, ÇF, IF and KF groups, respectively. Except for 3rd week for weekly live weight gain and 2nd, 3rd, 4th weeks for feed consumption(P <0.01), effect of treatment on performance traits was insignificant (P> 0.05). No significant differences were found among the groups in mortality (P > 0.05). Cholesterol, HDL and LDL from blood parameters and kidney weights from slauhter traits were affected by treatment, but the effect of treatment on the other slaughter traits and blood parameters were not significant in present study. Consequently, the data from the present study indicated that raw, soaked and roasted common vetch seed may be added up to 20% as a protein source in broiler diets without a negative effect on performance, slaughter traits and blood parameters.
Collections