Show simple item record

dc.contributor.advisorKocadağistan, Beyhan
dc.contributor.authorMeral, Üzeyir
dc.date.accessioned2020-12-03T13:14:36Z
dc.date.available2020-12-03T13:14:36Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49349
dc.description.abstractAmbalaj atıkları gelişmekte olan ülkemizde önemini hızla arttırmaktadır. Ambalaj atıklarının tekrar kullanımı, geri dönüşümü ve geri kazanımı ile doğal kaynakların korunması, çevre kirliliğinde azalma ve enerji tasarrufu elde edilmektedir. Bu çalışma ise ambalaj atıkları ile ilgili geniş bir bilgiye yer vermektedir. Bununla ilgili eğitim ve seminerleri sürdürerek kaynağında ayrı toplamaya daha fazla önem vermek hem oluşan atığın kalitesini arttıracaktır hem de daha fazla atık geri kazanılarak ekonomiye ve çevreye faydalı olunacaktır. Bu evsel nitelikli çöp oranını da azaltarak çöp hacminin azalmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla da ekonomik olarak fayda sağlayacaktır.Erzurum'da düzenli depolama ve ambalaj atığı toplama ayırma tesisleri, katı atık yönetimi ile ilgili mevzuata uygun şekilde işletilmektedir. Böylelikle hem atıkların değerlendirilmesi hem de çevreye en az zarar verilecek şekilde bertaraf edilmesi çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmada, Erzurum'da ambalaj atıkları içerisinde atık kâğıtların mevcut durumu değerlendirilmekte olup daha iyiye gitmek yolunda yapılacak çalışmalar öngörülmektedir. Ayrıca Erzurum ili geri dönüşüm miktarlarını elimizdeki verileri kullanarak basit regresyon yöntemi ile 2020 yılına kadar olan tahmini değerler verilmiştir. Bunun sonucunda; 2020 yılında 15.989.985 kg atık kâğıt karton geri dönüştürülmüş olacak ve 3.957.746,625 TL Erzurum ekonomisine katkı sağlanacaktır. Ayrıca bu geri dönüşüm sayesinde 2020 yılında toplam 255 bin 840 adet yetişmiş çam ağacı ve 135,91 hektar ormanlık alan kurtarılmış olacaktır.Anahtar Kelimeler: Atık yönetimi, ambalaj atıkları, geri dönüşüm.
dc.description.abstractThe packaging wastes are emerging it's importance rapidly in our country day by day. By the reusing packaging wastes, recycling and recovery, it can be saved the natural resources and it can be lead to reduction of environmental pollution and has been obtained energy saving. This study indicated that an extensive information related with the packaging wastes. To maintain training and seminars related with these, giving more importance to collecting at source will improve the quality of the wastes, besides more wastes will be recovered thus it will be beneficial to the economy and the environment. By reducing these domestic qualified waste rates, it will be reduced waste volume and give contribution to economy.In Erzurum, the collection of packaging waste and landfilling according to the solid waste management. Thus it has been maintained the study of the utilization of waste and destroying the least environmental damaging. In this study the current status of waste paper in packaging waste in Erzurum is determined for a better way to continue. Besides, the estimated values untill 2020 has been given the recycling quantities of province Erzurum by using the data that we have in the form of simple regression. In conclusion that for the year 2020, 15.989.985 kg of waste paper and cardboard will have been recycled and will have been contributed £ 3.957.746,625 to the economy of Erzurum. Also, in 2020 because of tihs recycling, totally 255.840 grown pine trees and 135,91 hectares wooded area will have been saved.Keywords: Waste Management, packaging waste, recyclingen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleAmbalaj atıkları içerisinde atık kâğıtların Türkiye`de değerlendirilmesi (Erzurum il örneği)
dc.title.alternativeThe evaluation of waste papers within the packaging wastes in Turkey (of the example of Erzurum province)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWaste paper
dc.subject.ytmRecycling
dc.subject.ytmPackaging waste
dc.subject.ytmWaste management
dc.identifier.yokid10046440
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid361220
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineÇevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess