Çocuklardaki halitozisin ağız sağlığı ve dil fırçalama ile ilişkisinin klinik ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İki aşamadan oluşan bu çalışmanın birinci amacı, çocuklarda ağız kaynaklı halitozisi (ağız kokusu) etkileyen faktörleri belirlemek, ikinci amacı ise dil fırçalamanın çocuklarda ağız kokusu üzerindeki klinik ve mikrobiyolojik etkilerini değerlendirmektir. Araştırmanın birinci aşamasında çalışmaya, yaşları 4-13 arasında değişen 151 hasta dahil edilmiştir. Halitozisin değerlendirilmesinde, organoleptik değerlendirme ve sülfür monitorizasyonu yöntemleri kullanılmıştır. Ağız sağlığının durumunun değerlendirilmesinde ise DMFT, DMFS, dmft, dmfs indeksleri, plak indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama, dil patolojisi, dil kaplaması varlığı, yiyecek birikimi varlığı (food impaction), tükürük pH'sı, tükürük akış hızı ve tükürük tamponlama kapasitesi parametreleri kullanılmıştır. Sülfür monitorizasyonu yöntemi ile halitozis varlığı tespit edilen ve gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 69 hasta araştırmanın ikinci kısmına dahil edilmiştir. Araştırmanın ikinci kısmına dahil edilen 69 hasta tedavi gruplarına rastgele ayrılmıştır. Grup 1: Hastalara detertraj polisaj işlemi yapılmış ve ağız hijyeni eğitimi ile birlikte dil fırçalama eğitimi verilmiştir. Grup 2: Hastalara detertraj polisaj işlemi yapılmış ve ağız hijyeni eğitimi verilmiştir. Her iki grupta mikrobiyolojik değerlendirme için dil kaplaması örnekleri alınmıştır. İki hafta sonra klinik muayeneler tekrar yapılmış ve mikrobiyolojik değerlendirme için dil kaplaması örnekleri alınmıştır.Grup 1 ve Grup 2'de organoleptik skorlar, VSC düzeyleri, dil kaplaması, sondlamada kanama, plak indeksi ve gingival indeks parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görülmüştür (p<0,05). Grup 1'de, dil kaplaması skorlarındaki azalma istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Mikrobiyolojik değerlendirmede sırasıyla Veillonella, Prevotella, Fusobacterium, anaerop gram negatif indol negatif katalaz negatif basiller (Anaerop GNR indol ? , katalaz ? ) Actinomyces ve Peptostreptococcus türleri dil kaplaması örneklerinde en çok üreyen anaerop bakterilerdir. Grup 1 ve Grup 2'de 2 hafta sonunda anaerop ve aerop bakteri yükü ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu araştırmada, dil fırçalamanın dil kaplamasını azaltmada etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir. The first aim of this two-phase study was to investigate the factors affecting intraoral halitosis in children and the second aim was to investigate the clinical and microbiological effect of tongue brushing on halitosis in children. In the first part of the study, 151 patients aged between 4 ? 13 were included. In these children halitosis was evaluated by organoleptic assessment and sulphide monitoring. Oral health status of the patients was determined using DMFT, DMFS, dmft, dmfs indices, plaque index, gingival index, bleeding on probing, presence of tongue coating, presence of food impaction, salivary pH, salivary flow rate and salivary buffering capacity. In the second part of the study, 69 halitozis positive volunteer children were involved. These children were randomly assigned into two groups with respect to treatment procedure. Group 1: routine oral care procedures including scaling-polishing were employed and the patients received teeth brushing and tongue brusing instructions. Group 2: routine oral care procedures including scaling-polishing were employed and the patients received teeth brushing instructions. For microbiological evaluation, tongue coating samples were collected from the dorsal surface of the tongue in both groups. After 2 weeks, clinical evaluations were repeated and the tongue coating samples were collected for microbiological evaluation. Group 1 and group 2 demonsrated statistically significant reductions in organoleptic scores, sulphide levels, tongue coating, bleeding on probing, plaque index, gingival index parameters. Grup1 demonstrated statistically significant reductions in tongue coating scores. Microbiological evaluation demonstrated in descending order Veillonella spp, Prevotella spp, Fusobacterium spp, anaerop GNR indole negative catalase negative spp, Actinomyces spp ve Peptostreptococcus spp were the most common anaerobic bacteria species in tongue coatings. In Group 1 and Group 2 at the end of 2 weeks the total aerobe and anaerobe bacteria counts (log10 CFU) did not present statistically significant change. This study demonstrated that tongue cleaning is a sufficient method in reducing tongue coating.
Collections