Tekirdağ Hoşköy çömlekçiliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Antik dönemde kurulup, Ortaçağ Bizans zamanın da önemli bir manastır yerleşimi olan Höşköy (Hora) de bağcılık ve şarap üretimi yapılmaktaydı. Şarapları taşımak için gerekli amphoralar buradaki atelyelerde üretiliyorlardı. Öyle ki bu atelyelerin benzerleri ve kil günümüzde de kullanılmaktadır. Cumhuriyetin ilk yılların da yapılan mübadeleler sonucu bölge - ye gelen halk, yörenin çömlekçiliğini devam ettirmiştir. Hoşköy' de son atelye olarak ayakta kalan Mustafa Çıra'nın atelyesi de üretimi durmuştur. Neyazık ki zamanın ve teknolojinin ilerlemesi ile bu zanaat yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuştur. Ill SUMMARY The mountain of Ganos, in the hinterland of the north western shore of the sea of Marmara, was a monastic centre in the middle By zantine period. Wine produced by its extensive estates was exported in amphora manufactured along the littoral to the South East of the mo untain. The amphore production continued by glazed pottery production reached to our days.The last surviving potter oÇ area Mustafa Çıra, unfortunately abondaned kilns tradition because of the technological improvements of nowadays. IV
Collections