Arı sütünün zebra balığı (Danio rerio) diyetlerinde bazı büyüme (GH ve IGF-I) ve immün sistem (TGF-β) doku spesifik gen ekspresyonları üzerine olan etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Zebra balığı (Danio rerio) diyetlerine farklı oranlarda (%0,0 (D1), %0,1 (D2), %0,4 (D3), %1,6 (D4) ve %6,4 (D5)) ilave edilen arı sütünün bazı büyüme (GH-I ve IGF-I) ve immun sistem (TGF-β) hormonları üzerine trankriptomik seviyede etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 8 hafta boyunca beslenen balıklardan deneme başlangıcı ve sonunda kas, karaciğer ve böbrek doku örnekleri alınmıştır. Bu dokulardan RNA izolasyonu, cDNA sentezi ve Real time PCR uygulamaları ile büyüme hormonu (GH-I), insülin benzeri büyüme hormonu (IGF-I) ve transforme büyüme faktörü beta (TGF-β) gen ekspresyonları belirlenmiştir. Ayrıca; hepato somatik indeks, spesifik büyüme oranı, oransal büyüme, yem değerlendirme oranı ve yaşama gücü oranları belirlenmiştir. Büyüme parametreleri bakımından diyet grupları arasında p>0,05'e göre önemli bir farklılık görülmemiştir. Böbrek dokularındaki GH-I mRNA seviyesi gruplar arasında farklılık göstermemesine rağmen, kas dokusunda D4 ve karaciğer dokularında D5 grubunda en yüksek değerde olduğu belirlenmiştir. IGF-I mRNA seviyesi tüm dokularda en yüksek D5 grubunda tespit edilmiştir. TGF-β kas dokusunda farklılık görülmezken, karaciğer dokusunda en yüksek D3 grubunda ve böbrek dokusunda da D1 grubunda görülmüştür. Tüm diyet gruplarına gen ekspresyonu açısından bakıldığında GH-I ile IGF-I arasında doğru bir orantı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, diyetlere artan oranda arı sütü ilavesinin Zebra balıklarında büyüme hormonlarına ait genleri (GH-I, IGF-I) önemli derecede artırdığı ve büyümeyi inhibe eden TGF-β'yı azaltarak transkriptomik seviyede olumlu etkilediği kanatine varılmıştır. In this study, effects of different level (0.0% (D1), 0.1% (D2), 0.4% (D3), 1.6% (D4) and 6.4% (D5)) of royal jelly in Zebra fish (Danio rerio) diets were investigated on some growth (GH-I and IGF-I) and immune system (TGF-β) hormones at transcriptomic level. For this purpose, muscle, liver and kidney tissue samples were obtained from fish which was feed during 8 weeks. Growth hormone (GH-I), insulin like growth factor (IGF-I) and transforming growth factor beta (TGF-β) gene expression were determined from these tissues by RNA isolation, cDNA synthesis and Real time PCR applications. Also, hepatosomatic index, specific growth rate, relative growth rate, feed conservation rate and survival were calculated. No significant difference was observed on growth parameters in diet groups (p>0.05).No significant diferences were observed in the growth parameters between the dietary groups (p>0.05). Although GH-I mRNA levels were no different on kidney among the groups, the highest value was determined on muscle tissue of D4 and on liver of D5 (p>0.05). The highest level of IGF-I m RNA level was observed on D5 group in all tissue. The highest TGF-β mRNA level was detected in liver tissue of D3 and kidney tissue of D1, while TGF-β mRNA level in muscle tissue was no difference in all diet groups. It was concluded that a direct proportion between GH-I/IGF-I in all dietary groups. At the and of experiment, higly supplemented royal jelly in zebrafish diets was increased growth hormone genes (GH-I, IGF-I) expression and was inhibited TGF-β on transcriptomic level.
Collections