Konut mutfağında işlev-kültür bağlantısının tasarım organizasyonuna etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırma çalışması 3 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm; 4 ana başlık altında araştırılmıştır: 1. ana başlık altında; mutfağın tanımı yapılmış ve tarihsel süreç içerisindeki gelişimi incelenmiştir. Günümüze gelene kadar mutfak tasarımında gözlenen değişimler; Endüstri devrimi öncesi ve sonrası dönemler içerisinde ele alınmıştır. 2. ana başlık altında; mutfağın konuttaki yeri incelenmektedir. Öncelikle mutfak tasarımının sosyal ve ekonomik açıdan önemi vurgulanmıştır. Daha sonra; mutfağın konuttaki yeri tasarım bazında ele alınarak, yönü, büyüklüğü, konuttaki diğer mekanlarla bağlantısı üzerinde durulmuştur. 3. ana başlık altında; konut mutfağı organizasyonu incelenirken, öncelikle konut mutfağında yapılan başlıca eylemler zaman birimine göre sınıflandırılmıştır. Daha sonra mutfaktaki günlük eylemler analiz edilirken, bunların rasyonel çalışma programı ortaya konmuştur. Son olarak mutfaktaki donanım gereksinmeleri (eviye, fırın, mutfak dolapları, vb.) anlatılmış ve belirlenen standart ölçülere yer verilmiştir. 4. ana başlık altında; konut mutfakları, kullanımlarına ve plan tiplerine göre sınıflandırılmıştır. 2. Bölümde; ülkelerin mutfak kültürleri incelenmiş, dünyadaki farklı mutfak kültürleri hakkında genel bir bilgi birikimi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bunlar, ülkelerin coğrafi konumuna göre Avrupa, Asya, Afrika, ve Amerika kıtaları olmak üzere 4 ana başlık altında toplanmıştır.3. Bölümde; dünya ülkeleri arasında farklı laşan özellikleriyle kendini belli ederek söz sahibi olan; etkin mutfak kültürleri (Çin, Japon, Türk, Fransız, İtalyan mutfağı) ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu mutfak kültürlerinin ilk olarak tarihsel süreç içerisindeki gelişimleri anlatılmıştır. Daha sonra ülkenin yemek kültürünün coğrafi ve iklim özelliklerine göre farklılaşan yönleri üzerinde durulmuştur. O ülkenin mutfağında tüketilen ana besin maddeleri belirtilmiş, kültüre özgü yemekler, pişirme yöntemleri, yemek sunumu, bu aşamada kullanılan farklı ekipmanlar tanıtılmıştır. Bu ülkelerin mutfak tasarımının bu bilgiler doğrultusunda incelendiği son bölümde ise; ülkelere özgü mutfak fotoğraflarıyla desteklenerek ayırt edici özellikleri vurgulanan bu mutfak kültürlerinin, mutfak tasarımını ve donanımını nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. IV SUMMARY This research study consists of three main sections. First section is searched in four main headings: In the first heading, kitchen is defined and its development through history is investigated. The kitchen design is researched as before and after industrial revolution. In the second heading, the importance of the kitchen in the house is investigated. Firstly, its social and economical importance is emphasized. Then, its direction, and the relation with the other places in the house is researched in the context of function. In the third heading, organization of kitchen is researched. The main activities in the kitchen is classified according to time periods. Then the rational working sequence is defined and explained. Lastly, the equipments required in kitchen (as oven, cupboard, refrigerator, etc.) and their standard dimensions are determined. In the fourth heading, house kitchens is classified as their usage purpose and the position of the counter in the plan. In the second section, the food culture of the different countries is researched and thus it is aimed to gain a general information about them. These investigations are classified as Europe, Asia, Africa and America kitchen culture according to the geographic location of the countries. VIn the third section, the effective food cultures in the world (as Chinese, Japanese, Turkish, French and Italian food cultures) are researched in detail. The development of these countries' food cultures in the historical period, is firstly investigated. Then the regional specifications of these food cultures that differs according to the geographical and climatic properties of the country is explained. Main nutritions consumed in that country are determined and foods, cooking styles and the different equipments peculiar to the country are introduced. Lastly, tke kitchen designs of these countries are researched by using these informations. The effect of food and living cultures of these countries in kitchen design and equipment organisation is especially emphasized by supporting kitchen photographs peculiar to these countries. VI
Collections