Sigara içen ve içmeyen sağlıklı kişilerde egzersiz kapasitesi, fiziksel aktivite düzeyi, yaşam kalitesi ve sigarayla ilişkili hastalıklar hakkındaki bilgi düzeyinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya Sağlık Örgütü, tütün ürünlerini; tamamen veya kısmen, yaprak tütününün, füme, emilmesi, çiğnenmesi veya enfiye edilmesi amaçlanan hammadde olarak üretilen ürünler olarak tanımlamaktadır. Sigara; tamamı yüksek derecede bağımlılık yapan psikoaktif maddeler, akrolein, amonyak, arsenik, benzen, formaldehit ve nikotin içerir. Sigara kullanımı nedeniyle dünyada her yıl 4,9 milyon kişinin öldüğü belirtilmiştir. Yapılan prevelans çalışmalarında; sigara içen bireylerde içmeyen bireylere göre meme kanseri riski iki kat, pankreas kanseri riski iki kat, kalp hastalığı riski üç kat, akciğer kanseri riski ise yirmi iki kat daha yüksek bulunmuştur. Bu kadar yüksek oranlarda olmasa dahi pasif içiciler de aktif içiciler gibi risk altındadır. Bu çalışma ile sigara içen ve içmeyen sağlıklı bireylerde çeşitli parametreler karşılaştırılarak bilimsel veriler elde edilecek ve elde edilen verilen yorumlanacaktır. World Health Organization, tobacco products; wholly or in part, defines leaf tobacco as products produced as raw materials intended to be smoked, sucked, chewed or snuffed. Cigaret; all highly addictive psychoactive substances include acrolein, ammonia, arsenic, benzene, formaldehyde and nicotine. It is stated that 4.9 million people die every year in the world due to smoking. In the prevalence studies; the risk of breast cancer is doubled, the risk of pancreatic cancer is doubled, the risk of heart disease is threefold and the risk of lung cancer is twenty-two times higher in smokers than non-smokers. Passive smokers are at risk like active drinkers, even if they are not so high. In this study, scientific data will be obtained by comparing various parameters in healthy and non-smoker healthy individuals and the obtained results will be interpreted.
Collections