Trabzon sahil şeridindeki midyelerde Mytilus galloprovincialis Lam. büyüme, gelişme özellikleri ve kondisyon değişmeleri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Karadeniz'de Hopa'dan, Ege denizinde İzmir'e kadar olan kıyı şeridinde yer yer yoğun olarak bulunan Mytilus galloprovincialis Lam. Türkiye'de yaygın tüketim alışkanlığı olmamasına karşın, ihraç olanakları bakımından son yıllarda su ürünleri sektöründe önemli bir ürün haline gelmeye başlamıştır. Diğer canlılarda olduğu gibi midye üretiminde de başarı, stokların yakından islenmesi, büyüme ve gelişmesinin gözlenmesi ve kondisyon indekslerindeki değişmelerin belirlenmesine bağlıdır. Bu araştırmada, Kasım 1990-Nisan 1991 tarihleri arasında Trabzon'da Yanbolu, Yomra, K.T.Ü. Sahil Tesisleri, Beşirli ve Akçaabat'taki istasyonlardan toplanan midyelerde, frekans dağılımları, büyümeye ilişkin boy-genişlik, boy-kalınlık, boy-ağırlık ilişkileri ve 5 farklı kondisyon indeksi; kuru et ağırlığı/iç hacim, net et ağırlığı/iç hacim, kuru et ağırlığı/kabuk ağırlığı, kabuk ağırlığı/iç hacim, net et ağırlığı/kabuk ağırlığı üzerinde çalışılmıştır. Boy grupları ve canlı ağırlığa göre kondisyon indeksleri de ayrıca ele alınmıştır. Sonuç olarak Akçaabat limanından alınan midyelerin en yüksek et verimine sahip olduğu ve kondisyon indeksi değerlerinin tüm istasyonlara oranla yüksek olduğu belirlenmiştir. Genel olarak midyelerin 26.0-41.0 mm. arasında yoğunlaştığı, midye büyüdükçe ağırlığın arttığı ancak et veriminin düşük olduğu belirlenmiştir. III SUMMARY This study presents the results of a study on mussel Mytilus galloprovineialis LAM. which has a potantial economic value for the Black Sea. Six monthly samples, taken from five habitats in Trabzon; Yanbolu, Yomra, K.T.tl. Social Units, Beşirli, Akçaabat were examined. Growth parameters, length the frequency distribution and five condition indices: dry meat weight/internal volume, wet meat weight/shell weight, wet meat weight/internal volume, shell weight/internal volume, dry meat weight/dry shell weight and three morphological rates; length versus total weight, lenght versus width and length versus thickness were calculated for each sample. It is found that as the weight of the shells increased, the relative meat weight decreased. There were no significant variability between the first our station but difference was statistically significant in the mussel from Akçaabat in each month. Index of condition was higher than « the other habitats. Generally condition was high on October. Then it gradually decreased until February and began to increase from March and reached the maximum level on April at the time of spawning. IV
Collections