Pestisitlerden endosulfanın fare (swiss albino) karaciğerinde lizozomal enzim aktivitelerine in vivo ve in vitro etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-93- VI- ÖZET Bu calxsmanxn in vivo kısmında, endosulfan LD (4.16 mg/kg), farelere intraperitonal olarak verilmiştir. 2,4,8,16 ve 32 saat sonra endosulfanın, lizozomal asit fos- fataz, DNA-az II, RNA-az II ve 3-glukuronidaz aktivitele- rine etkileri incelenmiştir. Genel olarak bakıldığında, en dosulfan bu enzimleri inhibe etmiştir. Çalışmamızın in vitro kısmında, kontrol olarak, fa relerden elde edilen lizozomal fraksiyon kullanılmıştır. Bu kısımda endosulfanın, lizozomal enzim aktivitelerine etki leri, mikrozomun varlığında ve yokluğunda denenmiştir. Mik- rozom içeren gruplarda (LEM) aktivite artışının, mikrozom içermeyen gruba (LE) nazaran tüm enzimlerde fazla olduğu saptanmıştır. İn vitro deneylerde, endosulfanın 3 farklı miktarı (5.yg-10 yg-15 yg/inkübasyon karışımı), üç farklı zaman sürecinde (10-20 ve 30 dakika) inkübe edilmiş ve en zim aktivitölerine bakılmıştır. Çalışmamızda, enzim aktivi- telerinde görülen değişimlerin, zaman ya da konsantrasyonla linear bir bağlantı göstermediği saptanmıştır. -94- VII- SUMMARY During in vivo phase of this study endosulfan LD (4.16 mg/kg) was given to mice intraperitonally. The effects of endosulfan on lisosomal acid phosphatase, DNA-ase II, RNA-ase II and ^-glucuronidase activities were observed 2,4, 8,16,32 hours later. In general, these enzymen were inhibited by endosulfan. During in vitro phase of the study, lysosomal fraction obtained from mice was used for controlling purposes. In this process the effects of endosulfan on lysosomal enzyme activities were tested with the presence and absence of microsome. It is determined that the increase of activity in microsome containing groups (LEM) is more in all enzymes compared to the group which does not contain microsome (LE). During in vitro tests three different amounts of endosulfan (5 yg-10 y g-15 y g/incubation mixture) were incubated within three different periods of time (10-20 and 30 minutes) and enzymatic activities were observed. In this study it is also determined that the changes in enzymatic activities did not show a linear relation with time or concentration.
Collections