Buğday saplarından (triticum aestivum L. em. thell) alkali-sülfit-antrakinon-etanol (asae) yönetimi ile kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET BU?DAY SAPLARINDAN CTriticum aestivum L.em.Thel 1 ) ALKALİ SÜLFİT - ANTRAKINON - ETANOL YÖNTEMİ İLE KAST T HAMURU ÜRETİM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ Bu çalışmada geleneksel yöntemlere alternatif olarak geliştirilen organosolv yöntemlerden `alkali - sülfit - antrakinon - metanol (ASAM) yöntemi` metanol yerine etanol kullanılarak modi fiye edilmiştir. Hammadde olarak kâğıt endüstrisinde var olan hammadde sorununa çözüm getireceğine inanılan yıllık bitkilerden buğday sapı tercih edilmiştir. Hamur verimi ve fiziksel özellikleri üzerine etkili olan pişirme parametrelerinden sodyum sülfit oranı, pişirme süresi ve sıcaklığı sistematik olarak değiştirilerek `/.50 etanol oranında 27 adet pişirme yapılmıştır. Pişirme koşullarının ASAE hamurlarının verimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkisini belirlemek için yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda optimum pişirme koşulları `/.14 NaaSOa, 120 dakika pişirme süresi ve 150°C -170°C pişirme sıcaklığı olarak bulunmuştur. Diğer yandan, pişirme denemelerinde kullanılan kimyasal madde miktarının geleneksel hamur üretim yöntemlerine göre az olması, çevre kirliliği sorununu azaltmaktadır. Bunun yanında ASAE hamurları düşük. lignin içeriğine ve yüksek parlaklığa sahip oldukları için daha kolay ağartı labi lir. Anahtar Kelimeler: Organosolv pişirme yöntemi, Alkali- Sül f it-Antrakinon-Metanol (ASAM) yöntemi, ASAE yöntemi, Hamur özellikleri, Kâğıt direnç özellikleri, Buğday sapı. VIII SUMMARY STUDIES ON THE ALKALINE - SULFITE - ANTHRAQUINDNE - ETHANQL (ASAE) PULPING CONDITIONS OF WHEAT STRAW CTriticum aestivum L. em. Thell) In this study, `Alkal ine-Sul f ite- Anthraquinone-Methanol <: AS AM) `method was modified by the use of ethanol instead of `methanol`. This new organosolv pulping is called as `Alkaline - Sulfite - Anthraquinone - Ethanol (ASAE)`. Wheat straw CTriticum aestivum L.em.Thell) was chosen as raw material for cooking. 27 trials were made by changing systematically the most effective cooking parameters such as ratios of Na^SQs and cooking time at maximum temperature and cooking temperature at `/.50 ethanol ratio considering their effects on yield and physical properties of pulp. As a result of statistical analysis made on the data obtained on yield values, chemical and physical properties of ASAE pulps, optimum cooking parameters were found as 14 7. Na^SOs ratio, 120 min. cooking time at maximum temperature and 150-170°C cooking temperature ASAE cooking of wheat straw results in high yield of pulp with low kappa number and excellent strength properties. Due to the a low residual lignin content and high initial brightness wheat straw ASAE pulp shows a very good bleachability. Key Words: Organosolv Pulping, Alkaline - Sulfite - Anthraquinone - Methanol (ASAM) Pulping, ASAE Pulping, Pulp Properties, Paper Strength properties, Wheat Straw. IX
Collections