Alabalık işleme atıklarından elde edilen hidrolizatların protein-lipit profillerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Su ürünleri işleme sektörü protein açısından oldukça zengin olan atıkları içermektedir. Kontrollü sartlar altında bu atıklar ekonomik değeri olan farklı ürünlere dönüştürülebilmektedir.Bu amaçla, çalışmamızda alabalık işleme atıkları iki farklı gruba (iç organlar ve kas) ayrılarak belirli zaman dilimleri (0, 30, 60, 90, 120 ve 180 dakika ) esas alınarak enzimatik yöntemle hidrolizasyon yapıldı. Elde edilen hidrolizatların protein profilleri, molekül büyüklük ve dağılım değişimleri SDS-PAGE, lipit profilleri ise yüksek performanslı ince tabaka kromatografi (YPİTK) yöntemi kullanılarak hesaplandı.Analiz sonucunda kas dokusunda 9, iç organlarda ise 7 adet protein bandı tespit edildi. Zamana bağlı olarak hidrolizatlarda protein miktarlarında hacimsel olarak artış olduğu belirlendi. Lipit profili olarak 7 sınıf lipit, kolesterol esteri (KE), triaçilgliserol (TAG), serbest yağ asidleri (SYA), kolesterol (KOL), monoaçilgliserol (MAG), diaçilgliserol (DAG) ile fosfolipidler (FL) kas ve iç organlarda tespit edildi. Kas dokusunda hidrolizat süresinin 90. dakikasından sonra hem FFA hem de MAG-DAG yıkılmaya başlamış, toplam yağ içeriğindeki TAG oranı relatif olarak yükselmiştir. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, İşleme atıkları, Hidrolizat, SDS-PAGE, Protein profil, Lipit profil The seafood processing sector contains too rich wastes in terms of protein. These wastes can be converted into different economic value products under controlled conditions.In this study, two different groups (viscera and muscles) of trout processing wastes were hydrolyzed by enzymatic method based on specific time periods (0, 30, 60, 90, 120 and 180 minutes) for this purpose. Protein profiles, molecular size and distribution alterations of the obtained hydrolysates were determined using SDS-PAGE and lipid profiles via high performance thin layer chromatography (HPTLC) method.As a result of the analysis, 9 protein bands were detected in muscle and 7 protein bands in viscera. It has been determined temporally that the volume of protein increases in hydrolysates. The lipid profile was determined in muscles and viscera as 7 lipid classes, cholesterol ester (CE), triacylglycerol (TAG), free fatty acids (FFA), cholesterol (COL), monoacylglycerol (MAG), diacylglycerol (DAG) and phospholipids (PL). After 90 minutes of hydrolysis in muscle, both FFA and MAG-DAG started to collapse, the TAG ratio in total fat content increased relatively.Keywords: Rainbow trout, Byproduct, Hydrolysate, SDS-PAGE, Protein profile, Lipid profile
Collections