Doğu Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığında toplam cica miktarlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Son birkaç yıl içinde, kültür balıkçılığı Karadeniz yöresinde bir endüstri halini almaktadır. Bugüne kadar, Gök kuşağı alabalığı başta olmak üzere birçok balık türü Kara deniz'de kafeslerde ve bu bölgedeki birçok nehir ve derede yetiştirilmekte olup tüm ülkeye tüketime sunulmaktadır. Bu çalışmada Mayıs 1994-Eylül 1994 tarihleri arasındaki peryotta dokuz farklı istasyonda yetiştirilen Gökkuşağı ala balığı, Salmo gairdneri ve su örneklerinde civa düzeyleri belirlenmiştir. Civa konsantrasyonları soğuk buhar atomik absorbsiyon spektrometrik metod kullanılarak çalışılmış ve civa seviyeleri bu peryotlar içinde 60 balık örneğinde 0,61- 42.5 ppb ve su örneklerinde ise 0.11-1.12 ug/L olarak tesbit edilmiştir. Alabalık örneklerinde civa konsantrasyonlarının alındıkları istasyon, mevsim, doku ve organlara göre değişik lik gösterdiği gözlenmiştir. Ayrıca, kas dokusundaki civa düzeyleri ile yetiştiği sudaki civa konsantrasyonları ve balığın boy ve ağırlığı arasında anlamlı bir korelasyon bu lunmuştur, îlave olarak Gökkuşağı alabalığı ve yetiştiği ekolojik ortamdaki toplam civa konsantrasyonlarının uluslar arası kuruluşların önerdiği limitlerin altında olduğu tesbit edilmiştir. Bununla birlikte, Karadeniz'deki kirliliğin bo yutları hakkında kullanışlı bilgi elde edilmesi ve diğer deniz ürünlerindeki toksik kirlenmenin izlenmesi için ilave ve daha geniş bir çalışmanın yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Salmo gairdneri ), Toplam civa, Soğuk buhar atomik absorbsiyon spektrofotometri V SUMMARY Determination of Mercury Levels in Rainbow Trout Cultured in the Eastern Black Sea In the last few years, culture fishery has becoming an industry in the Black Sea region. So far, some of the fish species, especially rainbow trout have been cultured at cages in the Blacksea and on some of the fresh water and rivers over that region, and offered for consumption in all over the country. In this study, mercury levels on tissues of cultured rainbow trout, Salmo gairdneri and in water samples from nine different stations between the periods of May 1994 and September 1994 were determined. Mercury concentrations were studied by cold vapor atomic absorption spectrophotometry and the levels were found to be between 0.61-42.5 ppb on sixty fish samples and between 0,11-1.12 ug/L for water samples. In trout samples, it has been observed that mercury concentrations show variation by station, season, tissue and organ. Moreover, we have found a meaningful correlation between both the levels of mercury on fish muscle tissue and sea mercury concentrations where the fish were cultured, and their size and weight. In addition, it was determined that total mercury concentrations both in cultured rainbow thout and in its ecological environment on the Blacksea were below the limits which international organizations propase. However, additional and a more widespread study should be be done to get useful information on the dimension of Blacksea pollution and to monitor toxic pollution on other sea products. Key words.- Rainbow trout (Salmo gairdneri ), Total mercury, Cold vapor atomic absorption spectrophotometry VI
Collections