Serbest ve tutuklanmış candida tropicalis ceppo 571 mayası kullanarak atık sülfit liköründen tek hücre proteini ve etil alkol üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
11 ÖZET Bu çalışmada önemli oranda Biyolojik Oksijen İstemi (B.O.I.) (95x103 mg/lt) ve Kimyasal Oksijen İstemi (K. O. I. ) (366x10 mg/lt) kirlilik yüküne sahip olduğunu saptadığımız İzmit-Seka kuruluşunun atık sülfit likörünün (A.S.L.) maya ve etil al kol üretiminde hammadde kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmalarda Candida tropicalis ceppo 571 mayasının sözkonusu sülfit likörü ortamında üretim koşulları ve anaerobik ortamda etil alkol oluşturma verimi saptanmış tır. Sülfit liköründe % 2-3 oranında bulunan fermente olabilir, şekerin C. tropicalis tarafından % 66.60 oranında biyokitleye dönüştürülebileceği saptanmıştır. Biyokitle üretimine bağlı olarak A.S.L.'de K.O.I. yükünün % 34 oranında, B.O.I. yükünün % 28,6 oranında azaltılabileceği gösterilmiştir. C. tropicalis 'in A*S.L. 'de 30 C, pH 5 ve toplam hacmin % 25* inin uçurulması koşullarında optimum üreme ve etanol verimi oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca, bu mikroorganizmayı kullanmak suretiyle yapılan ke sikli ve sürekli üretimde, A.S.L. içerisinde bulunan şeker lerin % 30 oranında etil alkole dönüştürülebileceği saptan mıştır. Bu sonuçlara dayanarak A.S.L. 'nün besin mayası ve etil alkol üretiminde hammadde kaynağı olarak kullanılabileceği ve hem kirlilik yükünün azaltılabileceği hem de ekonomik bir değer üretilebileceği gösterilmiştir. İÜ S ÜJJ.A R Y In this study, the waste sulphite-liquor (W.S.L.) of the izmit-Seka factory which has B.O.D. and C.O.D. values of 3 3 $5x10 mg/lt and 366x10 mg/lt respectively, was tested for its utilization rate in the production of yeast and ethyl alcohol. The growth conditions of Candida tropicalis ceppo 571 yeast in sulphite liquor medium and the yield of ethyl alcohol production under anaerobic conditions were investi gated. The 2-3 percent ferment sugar content of the sulphite liquor was converted to biomass with a rate of 66.60 percent, by C. tropicalis. Due to biomass production it has been shown- that the 34 percent C.O.D. and 28.6 percent B.O.D. of waste sulphite liquor could be reduced. During the growth of c. tropicalis in sulphite liquor, the stripping of 25% of the total volume, 30 C and pH 5 conditi ons have given the optimum growth and ethyl alcohol yield. On the other hand by applying the batch and continuous production techniques, using this microorganism, it has been shown that approximately 30 percent of the total reducing sugar in waste sulphite liquor could be converted into ethyl alcohol. As a result, the waste sulphite liquor could be used in the production of food yeast and ethanol as a raw material source. Therefore, there would be a decrease in the pollutional rate.
Collections