Biyodisk tipi reaktör sistemiyle atık kraft akıntılarında kirlilik yükü ve renk giderimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek miktarda renk maddesi içerdiklerinden dolayı, kraft selülozu üreten kuruluşların atiksuları önemli sorunlar yaratmaktadır. Çalış malarımızda Pleurotus sajor-caju'nun aktif mikroorganizma olarak yer aldığı biyodisk tipi reaktör sisteminde, atık siyah kraft liköründeki renk ve K.O.İ.'nin sürekli akış sistemi ile giderimi ve ilgili fungu-. sun fizyolojik koşullarının saptanması amaçlanmıştır. Pleurotus sajor-caju'nun fizyolojik koşullarının saptanmasına ilişkin yapılan sallamalı şişe çalışmalarında, atık siyah kraft likörünün ren ginin gideriminde en uygun pH'nın 4.5-5 ve en uygun inkübasyon sıcak lığının 30 C olduğu saptanmıştır. Ayrıca kültür ortamlarında başlan gıç renk konsantrasyonlarının artmasına bağlı olarak fungusun renk gi derme veriminde de azalma olduğu görülmüştür. Heurotüs' sajor-cajj kültür ortamlarında birim hücre başına düşen renk giderme veriminin minumum karbon ve azot kaynakları varlığında arttığı belirlenmiştir. Bunun yanında kültür ortamlarına tatbik edilen saf ok sijenin fungusun renk giderme verimini ve üremesini arttırdığı gözlen miştir. Pleurotus_sajor-caju ile biyodisk reaktör sisteminde yapılan çalışma larda ise, optimum disk dönüş hızının 3-5 r.p.m., hidrolik yükleme hızının 7.9x10 m /m -gün, sıcaklığın 30 G olduğu saptanmış olup ve bu şartlar altında atık siyah kraft liköründe renk kaybının %64.4 ve K.O.İ. kaybının %80 olduğu saptanmıştır. VI SUMMARY Due to the large amounts of color they contain, the discharges of plants producing kraft cellulose create important pollutional problems. Throughout this study, our main objective has been the removal of C.O.D. and color existing in black kraft liquor by continuous flowing I» system and the determination of the physiological conditions of relevant fungus within biodisk type reactor system in which Pleurotus sajor-caju takes place as an active microorganism. As a result of the shaking-flask experiments conducted to determine > the physiological conditions of Pleurotus_sa jor-ca ju, it has been found out that the most appropriate pH for the decolorization of the black kraft liquor is 4.5-5 whereas the most appropriate temperature is 30 G. Besides, it has been observed that there is a reduction in the deco lorization efficiency of the fungus in relation with the increase in the starting color concentration in growth medium. It has been noted that in growth medium, decolorization efficiency per unit cell increased in the presence of minimum carbon and nitrogen sources. In addition to this it has been observed that the application of pure oxygen to growth medium gave rise to an increase in the decolorization efficiency and reproduction of the fungus. In the experiments carried out with Pİ£H£2tHs_52J2£lc2JH ^n biodisk reactor system, it has been determined that the optimum disk rotation -3 3 2 rate was 3-5 r.p.m., hydraulic loading rate was 7.9x10 m /m -day, temperature was 30°C, and the color reduction in black kraft liquor regarding these conditions was 64.4% while C.O.D. reduction was 80%.
Collections