Bakteri ve farklı gübre kombinasyonlarının karnabahar (Brassica oleracea L. var. botrytis)`da bitki gelişimi, verim ve kalite özelliklerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; tarla koşullarında karnabahar (Brassica oleracea L. var. botrytis cv Tetris F1)'da bakteri (PGPR) kombinasyonu (Paenibacillus polymyxa RC14, Bacillus subtilis RC63 ve Pseudomonas fluorescens RC77), organik tavuk gübresi OTG (400 kg/da), üç farklı mineral gübre seviyesi (NPK1 (8 kg/da N+5 kg/da P+8 kg/da K), NPK2 (16 kg/da N+7,5 kg/da P+16 kg/da K) ve NPK3 (20 kg/da N+10 kg/da P+20 kg/da K)) uygulamalarının ve bunların birlikte kombinasyonlarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Çalışmada; dekara verim, taç özellikleri (ağırlığı, rengi ve boyutları), yaprak özellikleri (rengi, alanı, yaprak sayısı ve yaprak verimi), bitki özellikleri (bitki ağırlığı, gövde çapı, gövde yüksekliği) gibi özellikler incelenmiştir. Ayrıca toprak bakteri popülasyonlarındaki ve yaprak klorofil içeriklerindeki dönemsel değişimler, yaprak kuru maddesi, antioksidan enzim (katalaz, süperoksid dismutaz ve askorbat peroksidaz) miktarları ve makro mikro besin elementi içerikleri, taçlarda suda çözünebilir kuru madde miktarı, nitrat ve organik asit (oksalik asit, tartarik asit, malik asit, malonik asit, askorbik asit, maleik asit, sitrik asit ve fumarik asit) içerikleri ile uygulamalara göre azot kullanım etkinlikleri belirlenmiştir. İki yıl olarak yürütülen çalışmamızın sonuçları değerlendirildiğinde verim ve kalite yönünden, bakteri, organik tavuk gübresi ve mineral gübrelerin kombinasyon olarak uygulanmalarının daha etkin olduğu ve uygulama gruplarına göre NPK2, NPK1xPGPR, NPK2xOTG ve NPK1xPGPRxOTG kombinasyonlarının verim ve kalite parametreleri üzerine en olumlu etkiyi yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca organik üretimde PGPRxOTG kombinasyonu etkin bir şekilde kullanılabilir bulunmuştur. This study was carried out for the aim of determine the effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) combination (Paenibacillus polymyxa RC14, Bacillus subtilis RC63 and Pseudomonas fluorescens RC77), organic poultry manure (OPM) (400 kg/da), 3 levels of mineral fertilizer ((NPK1 (8 kg/da N+5 kg/da P+8 kg/da K), NPK2 (16 kg/da N+7,5 kg/da P+16 kg/da K) and NPK3 (20 kg/da N+10 kg/da P+20 kg/da K)) and combination of these aplications on yield and quality of cauliflower under field conditions. The study was conducted as completely randomized block design and all treatment had four replication. Such as yield per decare, curd (weight, color and size), leaf (color, leaf area, leaf number and leaf yield) and plant characteristics (plant weight, stem diameter, stem height) were examined in the study. Also the periodical changes of soil bacterial population and chlorophyll contents, leaf dry matter, antioxidant enzymes (catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase) amounts, macro-micro nutrient elements compounds, soluble solids, nitrate and organic acids (oxalic acid, tartaric acid, malic acid, malonic acid, ascorbic acid, maleic acid, sitric acid and fumaric acid) in curd and nitrogen use efficiency according to applications were determined in the study. Considering the results of our study it were seen that the application of PGPR, organic poultry manure and mineral fertilizer more efficient when they were applied as combination and NPK2, NPK1xPGPR, NPK2xOPM and NPK1xPGPRxOPM applications among the application groups were found advisable for yield and quality parameters. Furthermore PGPRxOPM combination was advisable for efficiently using in organic agricultural producing.
Collections