Bazı gıda katkı maddelerinin salmonella/mikrozom test sistemi ile mutajenik etkilerinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada yiyeceklerimize katılan antimikrobiyal katkı maddelerinden sodyum benzoat, sodyum nitrit, sodyum nitrat ile aroma arttırıcı maddelerden monosodyum glutamatın, Salmonella/mikrozom test sisteminde, sıçan karaciğeri S 9 fraksiyonu varlığında ve yokluğunda mutajenik özellikleri araştırılmıştır. Sodyum benzoat ve monosodyum glutamat, Salmonella/mikrozom test sisteminde Salmonella typhimurium TA98, TA10Q, TA1535 ve TA1538 suşları için mutajenik etkili bulunmamıştır. Sodyum nitrat, sıçan karaciğeri S 9 fraksiyonu varlığında sadece S. typhimurium TA100 için zayıf mutajenik etki göstermiştir. Sodyum.nitritin ise sıçan karaciğeri S 9 fraksiyonu varlığında ve yokluğunda S. typhimurium TA1535 için mutajenik, S. typhimurium TA1G0 için zayıf mutajenik etkili olduğu bulunmuştur. ! i t SUMMARY In this study, the mutagenicity of sodium benzoate, sodium nitrate, and sodium nitrite as antimicrobial agents and monosodium glutamate as flavoring agent those are widely used as food additives have been evaluated. They were tested for mutagenicity in the Salmonella/microsome test system by employing plate- incorporation test in the absence and presence of rat-liver S 9. No mutagenic activity was seen for sodium benzoate and monosodium giutamate in the Salmonalla/microsome test system by using the tester strains Salmonella typhimurium TA98, TA100,TA1535 and TA1538. Sodium nitrate has been found as weak mutagen only in S. typhimurium TA100 strain, in the presence of rat-liver S 9. Sodium nitrite was found mutagenic on S. typhimurium TA1535, whereas it was found weakly mutagenic on S. typhimurium TA100, in the presence and absence of rat- liver S 9.
Collections