Değişik rutubetlerde depolanan bazı mısır çeşitlerinde aflatoksin oluşumu üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET Aflatoksin oluşumuna en uygun hububat olan mısır, daha tarla da iken aflatoksin oluşturan Asperg i l1 us f 1 av us grubu küfler le enfekte olabilmekte ve çeşitli faktörlerin etkisiyle mısır üzerinde gelişen bu küfler aflatoksin oluşturabilmektedir. Türkiye mısır üretiminde önemli bir paya sahip olan Samsun yöresinde iklim faktörlerinin aflatoksin oluşumuna uygunlu ğu nedeniyle bu çalışmada Samsun yöresinden alınan mısır örneklerinde aflatoksin varlığının araştırılması ve bununla ilgili önemli faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yöreden alınan 36 örnekte aflatoksin taraması yapıl mış, küf enfeksiyonu, rutubet, kül, protein ve yag içerikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca yörede karşılaşılabilecek ve olumsuz sayılabilecek bazı koşullarda depolanan değişik mısır çeşitlerinde aflatoksin oluşumu ve küf florasındaki de ğişmelerin incelenmesi için 1 aboratuvarda depolama denemesi yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: Analiz edilen 36 örnekte toplam küf enfeksiyon oranının % 10 - 100 arasında değiştiği saptanmış, örneklerin hiçbirinde A. f lav us grubu enfeksiyonu görülemezken tüm örneklerde Fusa- sarium enfeksiyonu belirlenmiştir. örneklerin hiçbirinde tespit edilebilir seviyede aflatoksin belirlenmemiştir. Çalışmada kullanılan mısır örneklerinde rutubet miktarının% 11.5 - 19.5; kül içeriğinin % O. 947 - 2.335; protein içeri nin % 8.5 - 14.2 ve yag içeriğinin % 4.9 - 8.3 arasında de ğiştiği saptanmıştır. Rutubet oranı yüksek olan mısırlarda küf enfeksiyonunun fazla olduğu ve bu mısırların küf florasında Aspergillus ve Peni- cillum enfeksiyon oranının arttığı görülmüştür. Çalışmanın depolama denemesi kısmında artan rutubete bağlı olarak küf enfeksiyonu ve aflatoksin oluşumunun arttığı be lirlenmiş, % 98 nispi rutubette fazla miktarda aflatoksin oluştuğu, diğer rutubetlerde oluşan aflatoksin miktarının daha az olduğu saptanmıştır. Toplam enfeksiyon içinde Aspergi 1 l us paras i t icus enfeksiyon oranının artması diğer küflerin enfeksiyon oranlarında azal maya yol açmış, ancak depolama süresince doğal floradaki küf akt i v i tes inin etkisiyle A. paras i ticus enfeksiyon oranı ve aflatoksin miktarında düzensiz artma ve azalmalar belirlen miştir. Aflatoksin oluşumu ve küf enfeksiyonu açısından çalışmada kullanılan mısır çeşitleri arasında istatistiksel olarak önemli farklılık bulunmuştur. Deneme süresince her Uç rutubette de Yerli Çeşitte küf enfeksiyonu ve aflatoksin oluşumunun diğer iki çeşitte belirlenenden fazla olduğu ve diğer çeşitlerin birbirine yakın olduğu görülmüştür. VI SUMMARY Maize is the most suitable cereal for the production of af 1 a- toxin. Asperg i 1 1 us f 1 avus group, the fungi which produces aflatoxin may infect the maize in the field and produce aflatoxin by the effect of the environmental factors. In this study, maize samples breeded in Samsun neighbourhood which has an important portion in maize production of Turkey are used as a material and aimed investigation on the pre sence of aflatoxin and important factors related with. In this study, 36 maize samples breeded in Samsun were survey ed for aflatoxin content and studied to determine fungi infec tion, moisture, ash, protein and lipid content. In addition, to these storage tests are carried out in laboratory in order- to examine variations in the production of aflatoxin and fungi flora in different maize varieties stored in various condi tions which will be considered as negative. The results of the research can be summarized as follows: The ratio of total fungi infection in 36 samples was between 10-100 % and in these samples A. f 1 avus infection wasn't detec ted but Fusarium infection was found out in all samples. No detectable amount of aflatoxin was found in the samples. The moisture content of the samples between 11.5 - 19.5 %, ash content between 0.947 - 2.335 %, protein content between 8.5 - 14.2 % and lipid content between 4.9 - 8.3 %.VI 1 Total fungi infection, Aspergillus and Penici Ilium infection ratio was very heavy in the maise samples which their moisture content were also high. During the storage period fungi infection and aflatoxin pro duction was increased related to the humidity of the media. When the relative humidity is reached to 98 % aflatoxin pro duction was also high. It is observed that the quantity of aflatoxin was less at 85 % and 90 % relative humidity. The increasing of Asperg i 1 1 us paras i t icus infection ratio in total fungi infection caused to decrease of other fungi in fection. Irregular increases and decreases in aflatoxin quantities and A. paras i t icus infection were determined during the storage due to the fungi found in natural mycoflora. According to the statistical results there were statistical significants among the maize varieties in view of aflatoxin production and fungi infection. Fungi infection and aflatoxin production was higher- in local variety ( Yerli Çeşit ) than the other two varieties at three humidity levels.
Collections