Ayder kaplıcasından termofilik bakteri izolasyonu ve teşhisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada, Ayder (Rize) kaplıcasından alman su ve çamurlu su örneklerinden termofilik bakteri izolasyonları gerçekleştirilerek bunların tür tayinleri yapılmaya çalışıldı. Aynı zamanda, kaplıca suyundaki bakteri sayısı araştırıldı. Kaplıcanın ilk çıktığı yerden alman su örneklerindeki bakteri sayısı membran filtresi metoduna göre tespit edildi. Ayrıca, alman su ve çamurlu su örneklerinden zenginleştirme kültürü yapılmak ve filtreden geçirilmek suretiyle elde edilen numunelerin ekimleri neticesinde oluşan koloniler binoküler mikroskop altında incelendi. İncelemeler sonucunda, beş farklı izolat diğer testlere tabi tutulmak üzere seçildi. Seçilen izolatların morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve bazı genetiksel ve kemotaksonomik özellikleri incelendi. Yapılan araştırma sonucunda, kaplıca suyundaki termofilik bakteri sayısının 13 bakteri/ml olduğu ortaya çıkarıldı. Elde edilen izolatların hepsi Gram değişken, aerobik, hareketli ve spor oluşturabilen bakteriler olduğundan Bacillus cinsi içine dahil edildiler. İzolatlar bazı özellikleri bakımından literatürlerde mevcut olan türlerden farklılıklar teşkil ettiklerinden bunların şu ana kadar tanımlanmış bakteri türlerinden olmadıkları tesbit edildi. Ancak tam tür tayinlerinin gerçekleştirilebilmesi için, elde edilen izolatların İ6S rRNA genlerinin dizin analizlerinin yapılması ve DNA'larındaki %G+C içeriğinin belirlenmesi planlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Ayder Kaplıcası, Termofilik Bakteri, Bacillus sp. VI SUMMARY In this study, from mud and water of Ayder (Rize) hot spring, thermophilic bacteria isolation were carried out, and then, species of isolates were tried tobe determined. Meanwhile, the number of thermophilic bacteria in the samples from hot spring was determined. The number of bacteria in the main hot spring samples of the thermal was defined by the membran filtration method. In addition, the samples obtained by filtration and the enrichment cultures from the hot spring's water and mud were grown on nutrient agar medium and the colonies were examined under binocular microscope. Five different isolates were subjected to the further tests. Morphological, physiological, biochemical, some genetical and chemotaxonomical features of the isolates were examined. As conclusion, the number of Bacteria in the hot spring was found as 13 bacteria/ml. Since all isolates are Gram variable, aerobic, motile and spore forming bacteria, they are placed into genus Bacillus. Isolates have distinct features from the present species in the references. For the exact determination of the species, the results should be supported by the 16S rRNA gene sequence and %G+C content. Key words: Ayder Hot Spring, Thermophilic Bacterium, Bacillus sp. VII
Collections