Erzin yöresi turunçgil üretim tahmini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
iiı ÖZET Bu çalışma Erzin yöresinde turunçgil ürün tahminini verecek modellerin oluşturulması için yapılmıştır..Genel bilgileri içeren birinci bölümde, turunçgillerin-, Türkiye'deki ; ihracat ve tarımdaki yeri ve önemi, üretim tahminleri konusunda yapılan önceki çalışmalara yer verilmiştir. ikinci ve üçüncü bölümde, çalışmanın önemine dikkat çekilmiş, uygulamada kullanılan örnekleme yöntemine, soru kağıdının alan uygulamasına, sorulara alınan cevaplara ve yöre için bazı genel sonuçlara değinilmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümde. soru kağıdında kullanılan sorular değerlendirilmiş ve açıklayıcı değişkenlerin seçimleri yapılmıştır. Seçilen açıklayıcı değişkenlerden, soğuk tan etkilenen ve etkilenmeyen bölgelerde turunçgil üretimini tahmin etmek için alternatif model denklemleri oluşturulmuştur. Bulunan model denklemleri arasından en uygun olanını belirlemek amacıyla PRESS ölçütünden faydalanılmıştır. Soğuktan etkilenen bölge için model denklemi, S9 = 0.028S5 + 0.291A5 - 0.018S8 - 0.836S4 - 0.752E30*S1 -0.007S5*A5 + 0.001S8*S5 ve soğuktan etkilenmeyen bölge için model denklemi, S9 = 0.130A5 - 0.7OOE30 - 0.425S4 + 0.111S8*E30 olarak bulunmuştur.IV Her bölgeden `rasgele seçilen bazı bahçelerin 1989 yılındaki ürünleri, verilen model denklemleri kullanılarak tahmin edilmiş ve bu sonuçlar. gerçekleşen değerler ile karşılaştırılmıştır. Buna göre, soğuktan etkilenen bölge için yapılan önkestirimin. yanılma payı 0.48 ton iken, tüccarın yanılma payı 0.93- ton 'dur. Soğuktan etkilenmeyen bölge için yapılan önkestirimin yanılma payı 0.19 ton iken, tüccarın yanılma payı 0.40 ton' dur. Bunun yanı sıra Erzin ilçe için 198 8 yılı toplam ürün miktarı 27 269 ton olarak tahmin edilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise bu tür bir çalışmada karşılaşılacak aksaklıklar dile getirilmiş, ileriki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. SUMMARY This study is made to constitute the citrus production estimation models at Erzin region. i.T-n chapter I, : the general information is given about preceding studies -on the 'importance of citrus in export and agriculture, and, production estimation in Turkey. In chapter II and III, the importance of study is emphasized and survey sampling method, application, responses and, for region certain general x-esults are explained. In chapter IV and V, the questionnaire is studied in detail, and independent variables are choosen. And then, from these variables, to estimate citrus production in effected and non-effected x-egions by cold alternative models have been constituted. To determine the most suitable equation from among the others, PRESS criterion has been used. Model for effected region by cold is, S9 = 0.028S5 + 0.291A5 - 0.018S8 - 0.836S4 - 0.752E30*S1 -0.007S5*A5 + 0.001S8*S5 And model for non-effected region by cold is, S9 = 0.130A5 - Q.700E30 - 0.425S4 + 0.111S8*E30 1989 products for randomly selected citrus gardens from each x-egion were estimated by using the equations above. The results were comoared to the x-ealized amount ofvx production. Recording to this comparison while the error estimation of effected region by cold is 0.48 ton merchant's error estimation is 0.93 ton. While the error estimation of non-effected region by cold is 0.19 ton merchant's error.estimation is.0.40 ton. Meanwhile for Erzin district center 1988 total production is estimated as 27 269 ton. Last chapter deals with the recognize fcrotibles in the survey and suggestions for the future studies.
Collections