Show simple item record

dc.contributor.advisorKöse, Cafer
dc.contributor.authorRende, Merve
dc.date.accessioned2020-12-03T13:03:00Z
dc.date.available2020-12-03T13:03:00Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-03-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48579
dc.description.abstractBu çalışma, Karaerik üzüm çeşidinin 2015-2016 kış dönemi içerisinde aklimasyon, dayanıklılık ve deaklimasyon evrelerini kapsayan 6 farklı örnekleme tarihinde alınan kış gözlerinin düşük sıcaklığa toleranslarını belirlemek ve biyokimyasal parametrelerle tolerans ilişkisini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada çeşide ait kış gözlerinin primer tomurcuklarında yüksek (HTE) ve düşük (LTE) sıcaklık exotermlerinin meydana geldiği sıcaklık değerleri ile söz konusu gözlerin lipid peroksidasyonu (MDA), toplam karbonhidrat, toplam suda çözünebilir protein, askorbat peroxidaz (APX), peroksidaz (POX), süperoksid dismutaz (SOD), polifenoloksidaz (PPO), hidrojen peroksit (H2O2) ve siglent oksijen (O2-.) analizleri yapılarak tolerans seviyeleri belirlenmiştir. Çalışmada çeşidin kış gözlerinde hücre arası buz oluşumunun göstergesi olan mHTE değerleri -4,00°C ile -9,80°C arasında, hücre içi donmanın dolayısıyla %50 primer tomurcuk ölümünün göstergesini temsil eden mLTE değerlerinin ise -6,20°C ile -12.70°C arasında meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca kış gözlerine ait protein (r= -0,433), karbonhidrat (r= -0,486), O2-.(r= -0,515), POX (r= 0,586) ve MDA (r= -0,490) içerikleri hücre içi donma sıcaklığının temsili olan mLTE değerleri arasındaki ilişki önemli bulunurken, SOD, H2O2 ve PPO ve APX içerikleri arasındaki ilişki önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, kış gözlerinin belirlenen dönemsel tolerans değerlerinin, çeşit için daha gerçekçi hasar tahminlerini mümkün kılacağı ve buna bağlı olarak daha doğru ve güvenilir önlemler alınabileceği ve/veya uygulamalar yapılabileceği düşüncesindeyiz. Bunun yanında, don toleransı ile ilişkili bulunan protein, karbonhidrat, süperoksit radikali ve peroksidaz içeriklerine yapılacak müdahalelerin düşük sıcaklık zararını önleme ve/veya azaltmada etkili olabilecektir. Bu çalışmanın farklı ekoloji ve iklim şartlarında farklı çeşitlerle de yürütülmesi sonuçların güvenilirliği ve doğruluğunu daha da artıracaktır.
dc.description.abstractThis study was performed to evaluate the relationship between biochemical parameters and low temperature tolerance, and to determine the low temperature tolerance of the buds that was took at the six different sampling dates, belonged to the acclimation, hardening and de-acclimation phases of the Karaerik grape variety during 2015-2016 winter period.The tolerance levels of the primary buds by doing the analysis such as bud lipid peroxidation (MDA), total carbohydrate, total soluble protein, ascorbate peroxidase (APX), peroxidase (POX), superoxide dismutase (SOD), polyphenoloxidase (PPO), hydrogen peroxide (H2O2), siglent oksijen (O2-) with the temperature data of low and high temperature exotherms were determined in this research. The mHTE data, showed that ice forming between cells, as -4,00°C to -9,80°C, mLTE data that showed %50 of primary buds death as the results of intra-cell freezing between -6,20°C to -12.70°C, in the winter buds of the variety were reported. Also, the relationship between the protein (r= -0,433), carbohydrate (r= -0,486), O2-.(r= -0,515), POX (r= 0,586), MDA (r= -0,490) that included to the winter buds and mLTE that indicated the intra-cell freezing was significant, but the relationship between H2O2 content, SOD, PPO, APX activity and mLTE was non-significant. As a result, we think that the low temperature tolerance of winter buds determined at different periods will be probable to forecast more realistic damage for the variety and, thanks to this, it should be attend to solve this problem and/or do application for solving this problem. Furthermore, intervention application to protein, carbohydrate, superoxide radical and peroxidase related to intra-cell freezing temperature will be effective for the preventing and /or decreasing of low temperature damage. This study explained that results for the production of different varieties at the different ecological and climate condition have increased in the credibility and correctness of our results.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKaraerik üzüm çeşidi kış gözlerinin aklimasyon-dayanıklılık-deaklimasyon evrelerindeki biyokimyasal içerikleri ile soğuğa dayanımları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of relation between cold hardiness and biochemical contents of winter buds of Grapevine cv. karaerik in acclimation-hardiness-deaclimation phases
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-21
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10143430
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid459099
dc.description.pages105
dc.publisher.disciplineBağ Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess