Mısır (zea mays L.) fidelerinin sıcaklık stresine adaptasyonunda büyümeyi düzenleyici maddelerin rolü
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada indolasetik asit (IAA), giberellik asit (GA) ve absisik asit (ABA) uygulanarak 5 - 45°C arasındaki değişik sıcaklıklarda 24 ve 96 saat bekletilen mısır fidelerine uygulanan toplam klorofil, klorofil a/ klorofil b (ki a/b), serbest şeker (glukoz, fruktoz ve sukroz), toplam karbohidrat ve yağ asidi seviyeleri ile bazı enzim (peroksidaz ve amilaz) aktivitelerindeki değişimler araştırılmıştır. Düşük ve yüksek sıcaklık uygulanan mısır fidelerine büyümeyi düzenleyici madde (BDM) uygulanması sonucu istatistiksel olarak çok önemli olmasa da toplam klorofil miktarlarında artış meydana geldiği bulunmuştur. Bu artış ki a/b oranlarında en bariz bir şekilde ABA uygulamalarında elde edilmiştir. Büyümeyi düzenleyici madde uygulanmış fidelerin (özellikle ABA) düşük ve yüksek sıcaklıklarda morfolojik olarak daha sağlıklı bir görünüm sergilediği belirlenmiştir. Uygulanan bütün BDM'lerin hemen hemen bütün sıcaklıklarda fruktoz, glukoz ve sukroz (düşük sıcaklıklarda ABA hariç) miktarlarım arttırdıkları saptanmıştır. Düşük sıcaklıklarda giberellik asitin özellikle sukroz miktarını artırmada, diğer hormonlara oranla daha etkili olduğu, yüksek sıcaklıklarda daha az etkili olduğu görülmüştür. BDM'lerin genel olarak bütün sıcaklık koşullarında toplam karbohidrat miktarlarını arttırdıkları belirlenmiştir. Yağ asitleri ile ilgili olarak tüm büyümeyi düzenleyici maddelerin 16:0 ve 18:0 yağ asitlerine oranla 18:1, 18:2 ve 18:3 yağ asidi miktarlarını düşük ve yüksek sıcaklıklarda arttırdığı saptanmıştır. Bu hormonlar arasında ABA ve GA'mn düşük ve yüksek sıcaklıklarda 18:2 ve 18:3 yağ asitlerinin miktarını artırmada IAA'ya oranla daha fazla etkili oldukları belirlenmiştir. Genellikle bütün kısa süreli sıcaklık uygulanan fidelerde ABA ve GA'mn peroksidaz izoenzimlerini daha bariz bir şekilde arttırdığı, uzun süreli soğuk uygulamalarında (96 saat) IAA'mn da benzer yeni peroksidaz izoenzimlerinin sentezlenmesine neden olduğu saptanmıştır. Bütün sıcaklıklardaki BDM uygulamalarının bazı amilaz izoenzimlerinin sentezlenmelerine neden oldukları, genelde IAA ve ABA'mn daha fazla izeonzim bandının oluşumunu uyardıkları belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Sıcaklık stresi, Klorofil, Şeker, Yağ asiti, Peroksidaz, Amilaz, indolasetik asit, Absisik asit, Gibberellik asit. VI SUMMARY The Role of Plant Growth Regulators in Adapdation of Maize (Zea mays L.) Seedlings to Temperature Stress In this study, indolacetic acid (IAA), gibberellic acid (GA) and abcisic acid (ABA) applied to maize seedlings and exposed to different temperatures between 5 - 45 °C for 24 and 96 hrs was examined to find out the changes total chlorophyll, chlorophyll a/ chlorophyll b (Chi a/b), free sugars (glucose, fructose and sucrose), total soluble carbohydrate and fatty acid with some enzyme (peroxidase and amylase) activities. Total chlorophyll content in maize seedlings exposed to low and high temperatures after the application of plant growth regulators (PGR) showed some incerases but not found significantly different. These increases in chl a/b ratios were clearly observed in ABA treatments. Seedlings with plant growth regulators sprayed (especially ABA) exhibited more healty morphological appearances when exposed to low and high temperatures. Generally, all plant growth regulators treated increased the level of fructose, glucose and sucrose, except ABA at low temperatures. Gibberellic acid was found to be more effective than the other hormones (IAA and ABA) to incresae sucrose level at low temperatures. PRG increased the level of 18:1, 18:2 and 18:3 acids significantly different (P=0.05). Besides the acids, the level of 16:0 and 18:0 acids decreased significantly both at low and high temperatures. ABA and GA treatments were found to be more effective than IAA treatment to increase the level of 18:2 and 18:3 acids. Generally, ABA and GA treatments increased the number of peroxidase izoenzymes in the seedlings exposed to short period of temperature regimes. A long period of cold treatment (96 h), IAA induced the synthesis of new peroxidase izoenzymes. At all temperature treatments, plant growth regulator treatments resulted in the synthesis of some amylase izoenzymes. Generally, IAA and ABA concentrations stimulated the formation of more izoenzymes. Key words: Heat stress, Chlorophyll, Total soluble sugar, Free sugar, Fatty acid, Peroxidase, Amylase, Indolacetic acid, Abcisic acid, Gibberellic acid. vn
Collections