Erzurum şartlarında kışlık yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) geliştirme çalışmaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Erzurum şartlarında kışlık yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) çeşitlerinin geliştirilmesine alt yapı oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Erzurum'da 2015-2016 kışlık ürün yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Farklı kaynaklardan temin edilmiş 20 hat ile 5 kontrol çeşidi kullanılarak Augmented deneme deseninde tarla çalışması kurulmuştur. Yem bezelyesi genotiplerinde kışı geçirme oranları, kuru madde ve tohum verimleri ile bazı özellikler incelenmiştir. Elde edilen veriler aşağıdaki gibi özetlenebilir. Araştırmada yem bezelyesi genotiplerinin kışı geçirme oranları %10-88 arasında bulunmuş, en yüksek değere Özkaynak çeşidi sahip olmuştur. Genotiplerin çiçeklenme süreleri ve erme süreleri arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Denemede kullanılan çeşitler kuru madde verimi, biyolojik verim, sap verimi ve tohum verimi yönünden hatlardan daha üstün olmuşlardır. Kuru madde verimi, biyolojik verim ve tohum veriminde Taşkent, sap veriminde ise Kirazlı çeşidi ilk sırayı almıştır. Hasat indeksinde ise Çiğdemlik-1/1 hattı %51,2 ile en yüksek değere sahip olmuştur. This study was carried out in Erzurum to create an infrastructure for the improvement of winter forage pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) varieties. The research was conducted in Erzurum during the 2015-2016 winter crop growing season. Field study was established under Augmented Experimental Design using 20 lines and 5 control varieties obtained from different sources. The winter resistance rates, dry matter and seed yields and some properties of forage pea genotypes have been examined. The obtained data can be summarized as follows.In the study, forage pea genotypes had a winter resistance rate of 10-88%, Ozkaynak variety has the highest value. No significant difference was found between the flowering times and maturity times of the genotypes. The varieties used in the experiment were superior to the lines in terms of dry matter yield, biological yield, stem yield and seed yield. Taşkent variety in the yield of dry matter, biological yield and seed yield, and Kirazlı variety in the yield of straw were the first order. In the harvest index, Çiğdemlik-1/1 line had the highest value with 51.2%.
Collections