Show simple item record

dc.contributor.advisorKöse, Sevim
dc.contributor.authorErdem, Mehmet Emin
dc.date.accessioned2020-12-30T07:16:53Z
dc.date.available2020-12-30T07:16:53Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/485381
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak avlanan hamsi ve mezgit balıklarının, avlandığı andan itibaren buz içerisinde ve oda sıcaklığında muhafaza koşullarında duyusal, mikrobiyolojik ve kimyasal kalite değişimleri tespit edilerek, raf ömürleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, hamsinin oda sıcaklığında 2, buzdolabında 4 gün, mezgitin oda sıcaklığında 1, buzdolabında 3 gün yenilebilir kalitede olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Hamsi, Mezgit, Kalite Değişimleri, Buzdolabı ve Oda Sıcaklığı, Raf Ömrü.
dc.description.abstractSUMMARY The Comparison of The Storaging Anchovy and Whiting at Refrigerator After Keeping Them in Ice to The Traditional Method in Order to Test Their Quality. The purpose of this srudy was to determine the sensory, microbiological and chemical quality changes of anchovy and whiting, which are commonly caught in The East Black Sea area in order to estimate the shelf-life of these fish species, stored at ambient and refrigerated temperature conditions. Results showed that the shelf-life of anchovy samples were 2 days at ambient temperatures, 4 days at refrigerator. In comparason with whiting, samples had 1 day shelf-life at ambient temperature although 3 days at refrigerator. Key Words: Anchovy, Whiting, Quality Changes, Refrigerator, Ambient Temperature, Shelf-life. T^r» <4~rVen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleHamsi ve mezgit balıklarının buz ile muamele edilip buzdolabında saklanmasının kalite üzerine etkisi açısından geleneksel yöntemle karşılaştırılması
dc.title.alternativeThe comparison of the storaging anchovy and whiting at refrigerator after keeping them in ice to the traditional method in order to test their quality
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBalıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWhiting fish
dc.subject.ytmRoom temperature
dc.subject.ytmFishes
dc.subject.ytmShelf life
dc.subject.ytmAnchouy
dc.subject.ytmQuality change
dc.identifier.yokid100097
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid96776
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess