Geçmişten günümüze konutta mutfak kavramı: Açık mutfak
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İnsanların yaşam tarzının değişmesi konutların yeniden biçimlenmesine neden olmuştur. Geleneksel Türk konutunda her bir oda yemek yeme, oturma, yatma, yıkanma vb. gibi pek çok işlevi bir arada barındırırken; günümüz konutlarında tüm bu işlevler için mekan organizasyonuna gidilerek her işleve bir mekan ayrılmıştır. Günümüzde hızla gelişen yaşam düzeyine, değişen teknolojik ve ekonomik koşullara karşın konutlardan, içlerinde yaşayan insanların fiziksel ve psiko-sosyal ihtiyaçlarına cevap vermesi beklenirken; daha ekonomik olmaları sebebiyle bazı gereksinmelerin karşılanmasından ödün verilmektedir. Özellikle; konutun en çok kullanılan mekanı olan mutfaktaki ihtiyaçlar tam anlamıyla giderilememektedir. Bu çalışma kapsamında, tarihsel süreç içerisinde mutfakların değişen kültür, yaşam tarzı, teknolojik ve ekonomik koşullarla birlikte geçirmiş olduğu değişim incelenerek, bu değişimin konut tasarımı ve özellikle de mutfak planlamasına olan etkilerine değinilecektir. Konutta zamanın önemli bir kısmının geçtiği mutfak mekanında, kullanıcı tercihleri doğrultusunda arzulanan detayların irdelenmesi, rahatsız edici noktaların belirtilmesi, estetik ve fonksiyonel tasarımlar için gerekli kriterlerin ortaya çıkarılabilmesi sağlanarak, günümüz konutunda açık mutfakların uygulanabilirliği ve tercih edilme oranı araştırılacaktır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konut mutfaklarının Türkiye'deki ve dünyadaki tarihsel gelişimi incelenerek, mutfak tasanmlarmdaki değişimlerin nedenleri üzerinde durulmuştur. Mutfağın konut içerisindeki konumu, aile hayatında mutfağın yeri, mutfak planlama şekilleri ve mutfak tipleri, mutfaktaki teknik, boyutsal, ergonomik, antropometrik, estetik, kültürel, psikososyal ve ekonomik gereksinmeler belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde; problem belirlenmiş, çalışmanın amacı, çalışma alanının tanıtılması ve izlenen yöntem belirtilmiştir. Üçüncü bölümde; anket çalışmasından elde edilen bulgular verilmiştir. Dördüncü bölümde; elde edilen bulgulardan genel sonuçlar çıkarılmıştır. Beşinci bölümde; sonuçlardan elde edilen değerlere göre önerilerde bulunulmuştur. Altıncı ve yedinci bölümlerde kaynaklar ve bazı ekler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Konut, Mutfak, Açık Mutfak, Mutfak Tarihi. Open Kitchen: Kitchen Concept At Home From Past To Present The change in the life style of human beings resulted in remodeling the residential buildings. In a traditional Turkish house, one room may be used for several activities such as eating, resting, bathing and sleeping. But in our time, the houses are designed in such a way that, every section has a different function. Even though, the houses are expected to meet the psycho-social and physical needs of the people in the rapidly changing technological and economical conditions and improving living standards, some concessions are being made with regard to meeting some needs, for economic reasons. Especially the requirements in the kitchen, which is the most used part of the house, are not being met completely. In the scope of this study, the transformation within the kitchen design, in the historical framework, with the changing culture, life style and technological and economical conditions, will be examined. Kitchen is a place where people spend most of their times. The details, which are desired by the users, will be studied, irritating points will be indicated, the criteria that are used in the functional and aesthetical design and then- adaptability and preference rate in open kitchens will be examined. This study consists of seven parts. In the first part, historical development of the kitchen has been examined and the causes of the changes have been put forward. The importance of kitchen at home and family life, different designs and types of kitchens, technical, dimensional, economically, anthropometrical, aesthetical, psycho-social and economical requirements have been examined. In the second part, the problem has been defined; the objective, scope and method of the study have been determined. In the third part, the findings of the questionnaire have been presented. In the fourth part, the general interpretation of the finding shave been made. In the fifth part, recommendations based on above interpretations have been made. In the sixth and seventh parts, references and annexes have been presented. Key Words: House, Kitchen, Open Kitchen, Kitchen History. VI
Collections